Partnerland Fruit Logistica Berlijn

Portugal: AGF-export stijgt 26% in drie jaar

Portugal, partnerland van de Fruit Logistica 2015, heeft haar tot dusver grootste presentatie op de Fruit Logistica aangekondigd. Op de ongeveer 600 vierkante meter van het Portugese paviljoen zullen de belangrijkste exporteurs van het land zich presenteren. Daar wordt op 4 februari 2015 de Fruit Logistica 2015 officieel geopend.

Van 4 tot 6 februari 2015 wil Portugal niet alleen haar reputatie verder verbeteren, maar tevens haar positie als leverancier van kwaliteitsproducten voor de internationale inkopers onderstrepen.

Portugal heeft zich tijdens haar lidmaatschap van de Europese Unie tot een belangrijke exporteur op het gebied van de handel in verse groenten en fruit ontwikkeld. Het aanbod van de Portugese agro-alimentaire industrie voldoet aan de hoogste normen en voorschriften met betrekking tot de levensmiddelenkwaliteit en –veiligheid.

Het exportvolume van groenten en fruit uit het Zuid-Europese land groeit gestaag en nam in de afgelopen drie jaar toe met 26 procent – van 780 miljoen Euro in het jaar 2010 naar 983 miljoen Euro in het jaar 2013. Deze door Portugal Fresh, het samenwerkingsverband van de groenten-, fruit- en bloemenexporteurs, gepubliceerde cijfers tonen aan dat het marktvoordeel van het land op de wereldmarkt groeit en dat het vooral terug is te brengen op producten met een hoge kwaliteit tegen zeer concurrerende prijzen.

In het afgelopen jaar heeft Portugal voor 2,6 miljard Euro groenten en fruit geproduceerd waarbij een export van ongeveer één miljard Euro werd vastgesteld. Er wordt vooral geëxporteerd naar de Europese landen, maar tevens zijn Zuid-Amerika en Afrika belangrijke afnemers.

De geografische ligging van het land is ideaal voor het vervoer over zee en biedt uitstekende verbindingen naar Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en West-Afrika.

Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee kenmerkt Portugal zich vooral door zijn unieke klimaateigenschappen voor de productie van groenten en fruit. Het milde en zonnige klimaat maakt het mogelijk de productie vroeger te beginnen, in veel gevallen zelfs buiten de productie-cycli van midden- en Noord-Europese landen. Inderdaad heeft Portugal het hoogste aantal zonuren gemiddeld per jaar in Europa, wat positief uitwerkt op de smaak en de geur van de producten. Het milde klimaat in de kustgebieden zorgt ervoor dat er nauwelijks vorst heerst, zodat gewassen die in andere Europese regio uitsluitend in kassen kunnen worden gecultiveerd, hier op het land kunnen worden gekweekt.

In de afgelopen jaren werd veel irrigatie-infrastructuur aangelegd, die interessante investeringen in de productie van groenten en fruit vertegenwoordigen. Zo ligt het grootste kunstmatige meer van Europa – het Alqueva-stuwmeer - in Portugal. Het meer ligt in de regio Alentejo/Alqueva, in één van de gebieden met het grootste agrarische potentieel in Portugal. Het geïrrigeerde oppervlak in het stroomgebied van het meer omvat ongeveer 120.000 hectare bruikbare landbouwgrond.

In het jaar 2000 was Portugal voor de eerste keer vertegenwoordigd op de FRUIT LOGISTICA. De Portugese gemeenschappelijke stand wordt sinds 2011 door Portugal Fresh georganiseerd.

Meer informatie over het Partnerland Portugal:
http://www.portugalfresh.org/en/

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven