"De fruithandel is het mooiste wat er is"

Kees Rijswijk 50 jaar en dochter Gerda 25 jaar in het vak

Tholen - Hoewel de hardfruitmarkt medio augustus in mineurstemming verkeerde, werd er in Hoogkarspel toch een feestelijke receptie gehouden in de sector. Daar was dan ook alle reden toe. De groothandel van Kees Rijswijk vierde het 50-jarig jubileum en ook dochter Gerda, sinds 10 jaar eigenaar van Fruithandel Rijswijk & Van der Gulik vierde haar 25-jarige loopbaan in de sector.


Kees en Gerda tijdens de jubileumreceptie in augustus

Kees Rijswijk, inmiddels 69, startte vijftig jaar geleden met een grossierderij vanuit Purmerend. Destijds voorzag hij veel groentewinkels, marktkooplui en kleine supermarkten in Noord-Holland (boven het IJ) van groenten en fruit. Toen de supermarkten in de jaren '80 in opkomst waren, zag Kees zijn klantenkring verdwijnen en besloot hij zich te richten op de Nederlandse exporteurs met dagelijkse vrachten naar Barendrecht, Bleiswijk en het Westland.

Switch naar peren
Met de fusie van de zeven overgebleven Noord-Hollandse veilingen volgde de verhuizing van Purmerend naar Zwaagdijk. In eerste instantie was Kees groot in een aantal producten, zoals bloemkool, broccoli, ijssla, chinese kool en winterpeen. Later ging hij het fruit erbij doen. Vanaf 1999 ging het roer om en besloot hij zich voor het overgrote deel op de peren te richten. Tegenwoordig beslaat de perenverkoop zo'n 95% van het totaal. Daarnaast verkoopt hij voor een bevriende relatie nog winterpeen.De verlading vindt sinds september dit jaar plaats via een bevriende fruitexporteur in de Betuwe, waar Kees ook diens voorraad kan mee verkopen. "Het was een moeilijke beslissing, maar in Hoogkarspel hadden we moeten investeren in koelopslag en hadden we geen beschikking over laaddocks. Richting de toekomst gezien was dit een juiste beslissing. En voor de klanten verandert er niets. Je hebt alleen een telefoon nodig om te verkopen."

De afgelopen jaren hebben zich gekenmerkt door hard werken. " 's Morgens begint de dag al vroeg. Mijn man is fruitteler en in oogsttijd help ik hem en als ik het druk heb, springt hij bij mij bij", vertelt Gerda. Ook de boot van vader Kees blijft nog vaak in de haven van Edam aangemeerd. "Ik vind het werk nog veel te leuk. Als ik gezond mag blijven, hoop ik het nog lang te doen. Het werk is het mooiste wat er is. En veel afnemers weten me te vinden. Vaak weten telers of handelshuizen met bepaalde sorteringen geen weg en dan kloppen ze bij ons aan. Wij leveren liever aan 10 klanten 4 pallets, dan aan eentje 40 pallets."

Specialisatie late peren
Een grote groei is voor vader en dochter geen doel. "We kunnen dagelijks heel wat auto's peren verkopen, maar hebben wel onze limiet. We doen zoveel mogelijk met weinig mensen. Dan houd je tenminste nog wat over", vertelt Kees. Een specialisatie van de 'Rijswijken' is de verkoop van peren, laat in het seizoen, waar ook het teeltbedrijf van Gerda's man op is ingericht. De afgelopen jaren werden er over het algemeen laat in het seizoen goede prijzen gemaakt. Dit jaar had Kees er geen vertrouwen in en verkocht hij de oogst eerder. "Een gevoelskwestie, maar achteraf erg gelukkige keuze."

Hoewel het huidige seizoen met een grote oogst en de Russische boycot dramatisch begon, ziet Kees het seizoen niet helemaal negatief in. "Een heel goed seizoen kan het niet meer worden, maar er gaan momenteel gigantisch veel peren weg. Er is een splitsing gekomen tussen bedrijven die niets meer naar Rusland sturen en bedrijven die hier toch hun wegen voor hebben gevonden. We hebben de beschikking over een kwalitatief prima product en de prijs kan alleen maar omhoog. Voorlopig verwacht ik een stabilisatie van de markt. Wat er later gebeurt, is gissen. Wel moet je tegenwoordig wat vlees aan de botten hebben om te overleven. Bij veel mensen staat het water tot aan de lippen."

Superpeer
Waar de toekomst voor de export van Hollandse appelen er steeds minder rooskleurig uitziet, verwacht Rijswijk voor de perenexport een goede toekomst. "Bij normale omstandigheden kunnen we hier een superpeer telen. Dat is in Oost-Europa gewoon niet mogelijk. Ik betrek een breed netwerk van leveranciers, zowel telers als coöperaties, in Noord-Holland, de Betuwe, Zeeland, Limburg, België en de Polder."

Met clubrassen heeft de ervaren handelaar niet veel op. "Wij voeren Doyenne du Comice, Conference en Lukassen en doen een aardig deuntje mee met Golden Delicious en Jonagold later in het seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat onze schakel als groothandel bestaansrecht heeft. Ook de grote partijen in de fruitwereld weten ons te vinden. Wij weten welke kwaliteiten weggaan en zitten daar fel op. Vinden we een kwaliteitsclaim onterecht, dan stappen we in onze auto om het zelf te zien. Je kunt discussiëren over een verruwinkje, maar maat, gewicht en rot moet gewoon kloppen. Ik geloof niet al die foto's die tegenwoordig worden verstuurd. Geen partij peren is hetzelfde. En bij de online handel heb ik zo mijn twijfels", zegt Kees.

De drukte op de receptie betoonde wel de vele relaties die Kees en Gerda in de loop der jaren hebben opgebouwd. "We werken hard voor onze klanten en leveranciers. Klanten kunnen tot 12.00 uur bellen en dan wordt dezelfde dag het fruit nog afgeleverd. Als de markt goed is, dan kan iedereen peren verkopen, maar als de markt moeizaam is, probeer ik ook zo goed mogelijk het fruit van onze leveranciers te vermarkten. We hanteren correcte prijzen en betalen altijd op tijd. Dat is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer en wordt echt wel gewaardeerd. We hebben afnemers die al langer dan 25 jaar tot onze klantenkring horen. Ik ben dan ook een dankbaar mens", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Groothandel C. Rijswijk
Nieuwe Haven 69
1135 VM Edam
Mob: 06-53173149

Fruithandel Rijswijk & Van der Gulik
Westerwijzend 69
1616 LB Hoogkarspel
Mob: 06-51494959
j.v.d.gulik3@kpnplanet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.