Peter Pronk, M.J. Pronk:

"Ik voorzie een goede toekomst voor de overblijvende exporteurs"Tholen - De historie van M.J. Pronk stamt van 1962, toen het bedrijf startte als fruitexporteur vanuit Avenhorn. In 1983 nam de huidige directeur Peter Pronk het bedrijf over van zijn vader. In 1998 volgde een fusie met Peter Slot B.V. Inmiddels is ook de derde generatie Pronk in het bedrijf actief en telt het personeelsbestand 27 personen. Hoewel het bedrijf de publiciteit niet zoekt, wordt er voor één keer een uitzondering gemaakt. "Wat ons betreft ziet de toekomst er rooskleurig uit. Het aantal spelers op de markt dunt steeds verder uit, maar voor de 'overblijvers' voorzie ik een goede toekomst", zegt Peter Pronk.


In- en verkoopteam Zwaagdijk

De tijd dat er alleen fruit werd geëxporteerd ligt ver in het verleden. Inmiddels voert de exporteur al jaren een breed assortiment groenten en fruit met eigen lijnen vanuit Nederland en België. "We doen veel hardfruit, aardbeien en speciale tomaten en voeren een breed koolassortiment uit de buurt. Daarmee hebben we een mooie spreiding over het hele jaar", vertelt Peter. Wat hem zorgen baart, zijn de lage rendementen van telers. "Als een teler niks verdient, is dat ook een slechte zaak voor de handel. Wanneer je leveranciers niets kunnen verdienen, verdwijnt de handel ook."


Vestiging Poeldijk

Onafhankelijk
Voor de afzet richt M.J. Pronk zich voor zo'n 80% op de Duitse markt in het gebied tussen Frankfurt en Hamburg. De klandizie is evenredig verdeeld tussen retailers, groothandelaren, foodservice en verwerkende bedrijven. "We voeren een breed assortiment en hebben een sterk logistiek apparaat. Iedereen die groenten en fruit nodig heeft, kunnen wij beleveren. Onze kracht is dat we onafhankelijk zijn. We zijn vrij om overal te kopen. Je kunt je nog onderscheiden door alert te zijn op specialiteiten en de begeleiding van telers. Zo hebben we via ons dochterbedrijf Fruit Noordholland telers waarmee we onder eigen merk fruit vermarkten."Jarenlang had Pronk naast de hoofdvestiging in Zwaagdijk een locatie in Bleiswijk, maar die is dit jaar vervangen door een nieuwe locatie op het ABC-terrein in Poeldijk. "Het logistieke voordeel van Bleiswijk woog niet op tegen de hoeveelheid handel, die je in het Westland krijgt aangeboden. In Bleiswijk bleven er nou eenmaal weinig handelsbedrijven meer over. We hebben het pand in Poeldijk goed aangepakt en we zijn erg tevreden over de verhuizing."Of de locatie in Zwaagdijk ook zoveel voordelen biedt, is de vraag. Maar verhuizen is voor de Noord-Hollander geen optie. "We zijn hier geboren en getogen. Waarom zouden we dan vertrekken? We hebben genoeg bedrijven overleefd die op zogenaamde gunstigere locaties actief waren, zoals in Grubbenvorst. Vooralsnog kunnen we hier goed onze boterham verdienen. Als we de komende jaren net zo draaien als de afgelopen jaren, ben ik uitermate tevreden. En ik ben ervan overtuigd dat als we flexibel genoeg blijven, dat er voor ons soort bedrijven echt bestaansrecht is."Hoewel de AGF-handel in de loop der jaren is veranderd, is het volgens Peter er niet beroerder op geworden. "Het is wel anders. Vroeger zat je in de veilingzaal en als je het goed deed, dan had je publiek. Nu scoor je misschien wel eens het mooiste doelpunt, alleen zit er niemand in het stadion! Misschien is het nog wel leuker geworden, in elk geval een stuk minder stressvol."Voor meer informatie:
Peter Pronk
M.J. Pronk 
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
Tel: 0228-564007
Fax: 0228-562920
peter@mjpronk.nl
www.mjpronk.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven