Zwitserland: goed fruitjaar ondanks regenachtige zomer

De Zwitserse fruittelers konden in 2014 bovengemiddeld veel fruit oogsten. Bij aardbeien, bramen en kersen was er zelfs sprake van een recordoogst, meldt de Duitse website Gabot.de.

De zomer van 2014 viel daarbij wel zo goed als in het water, deelt het 'Schweizer Obstverband' (SOV) mee. De vele regenval had echter geen negatieve uitwerking op de oogsthoeveelheden. Bij de aardbeien bereikte de oogst een recordhoogte van 8.725 ton: 25% meer dan vorig jaar. De frambozenoogst lag met 1.405 ton 18% hoger dan vorig jaar en bij de bramen werd er met 420 ton een nieuwe recordoogst binnen-gehaald. Ook de blauwe bessenteelt viel met 457 ton duidelijk beter uit dan vorig jaar (circa 320 ton).

Kersen waren er ook bij de vleet. In totaal plukte men 3.412 ton kersen, zo veel als nooit tevoren. Het verkopen van deze grote hoeveelheid was echter niet altijd even makkelijk en vereiste van alle marktdeelnemers veel engagement en flexibiliteit. Desondanks was 2014 volgens het SOV een succesvol oogstjaar, omdat er in z'n totaliteit genomen meer kersen verkocht konden worden dan in het vorige recordjaar 2011.

Bij de pruimen rekenden de fruittelers op een recordoogst van zo'n 4.300 ton. De uiteindelijke oogst viel met 3.826 ton echter wat kleiner uit. Desondanks kon men zo'n 13% meer pruimen oogsten dan in 2013.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.