Bart Nemegheer, Aardappelhoeve:

"Misschien loopt het in de aardappelen toch niet zo slecht af"

Tholen - Er is een verandering gaande in de aardappelmarkt. Doordat de weersomstandigheden niet optimaal waren om te oogsten en te bewaren. "Er zijn veel mensen die geoogst hebben met veel te warme temperaturen, van 20 tot 25 graden. Daarnaast kon men door de warme nachten onvoldoende inkoelen en bepaalde rassen zijn daar zeer gevoelig voor.

Hoop partijen gaan het niet redden

Hij vervolgt: "Hierdoor zijn er veel problemen in de bewaring. "Ook verouderen de aardappelen heel snel. Industrie meldt dat ze nu al bakkleuren terug zien die ze normaal in februari/maart pas zien. Er is heel veel geventileerd om ze droog te krijgen en goed te kunnen bewaren, maar er zijn een hoop partijen die het niet redden en toch gaan rotten. Die moeten versneld afgevoerd of verwerkt worden. Van aardappelen die wel beter zijn zie je toch ook dat bakkleur snel achteruit gaat."

Mogelijk nog leuke prijzen
Al deze omstandigheden hebben invloed op de marktsituatie. "De termijnmarkt staat momenteel al steviger in zijn schoenen en begint wat aan te trekken. Dat is toch een signaal dat er mensen zijn die ze kopen. Mogelijk is de industrie zich aan het indekken. Er gaat ook nogal wat volumes naar diverse exportbestemmingen zoals Afrika, dus het loopt wel. Misschien loopt het toch zo slecht niet af zoals het eruit zag. Er zijn nu nog veel aardappelen, maar op het einde van het seizoen zouden we nog wel eens leuke prijzen kunnen krijgen. Ik zie voor de goede kwaliteit zeker mogelijkheden."

De Aardappelhoeve doet een groot volume bio-aardappelen. "Dat is een hele andere markt en loopt goed door. Die prijs staat ook wel onder druk, maar minder dan de conventionele markt. De afzet is prima en de vraag is goed. We zijn tevreden dat we die markt hebben." Sinds 2005 doet Bart bio-aardappelen. "De vraag was er, maar het probleem was de constante kwaliteit. Supermarkten wilden het wel in het assortiment maar ze konden geen contante kwaliteit bieden en het aanbod was toen nog wisselvallig. Nu heb je daar echt een vaste markt in."

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt - België
T: +32-477 291784
F: +32- 514 09501
www.deaardappelhoeve.be
bart@deaardappelhoeve.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.