Big Data: Een stap vooruit in de tuinbouw

Steeds vaker wordt er gesproken over Big Data. Afgelopen jaren maakten alleen grote multinationals, overheden en belangrijke topsporters gebruik van Big Data. Sinds kort kan iedere teler hiermee zijn voordeel doen. Maar wat is precies Big Data?


Snel groeiend fenomeen

In onze wereld wordt steeds meer gebruikgemaakt van sensoren en media die continu gegevens registreren, opslaan en verspreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan telefoons, camera's en meetapparatuur. Deze gezamenlijke gegevens noemen we Big Data. Afgelopen jaar werd er naar schatting wereldwijd 600 miljard gigabyte aan data via het internet verspreid.

Wat doen we met deze data?
Iedereen heeft, bewust of onbewust, data opgeslagen in verschillende systemen. Het beschikken over een groot aantal gegevens leidt niet automatisch tot meer inzicht. Data hebben op zichzelf tenslotte geen waarde. Pas als de gegevens geanalyseerd worden kunnen er ook conclusies aan worden verbonden. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van alle data daadwerkelijk geanalyseerd wordt. Hoe kun je op een eenvoudige manier de maximale waarde uit verschillende databronnen halen? En hoe voorkom je dat je straks door de bomen het bos niet meer ziet?

Tuinbouwsector
Ook telers ontdekken de voordelen van Big Data. Steeds meer tuinders zijn op zoek naar oplossingen om meer informatie uit opgeslagen data te halen en verbanden te leggen tussen verschillende bedrijfsprocessen. Hieronder twee voorbeelden van de mogelijkheden.

Eén van onze klanten, een tulpenkweker, wilde de gegevens uit zijn orderadministratie snel en eenvoudig kunnen analyseren en visualiseren. Dankzij DataConnect heeft hij nu inzicht in wie wat wanneer heeft gekocht. Oftewel: wie koopt welke soorten, in welke aantallen en tegen welke prijs. Welke tulpensoort geeft de meeste winst, wat zijn de verkoopaantallen per soort en per periode, wie zijn de belangrijkste kopers in termen van omzet en aantallen, etc.

Een andere klant, een gerenommeerde plantenkweker, wilde meer inzicht in zijn verkoopbare voorraad. Om dit inzichtelijk te maken zijn door middel van DataConnect de gegevens uit de orderadministratie gekoppeld aan die uit de teeltplanning. Het resultaat: de verkopers kunnen nu realtime zien hoe groot de verkoopbare voorraad per soort is.

Om op een eenvoudige manier meer informatie uit uw databronnen te halen, moet u beschikken over het juiste gereedschap. Met het juiste gereedschap kunt u simpel en snel de gewenste informatie tevoorschijn toveren, zonder beperkingen. Een van die instrumenten is Data Connect. Hiermee kunt u bedrijfsgegevens vanuit verschillende invalshoeken analyseren en visualiseren.

Voor meer informatie of een vrijblijvende demo kunt u contact opnemen met onze consultants via: 
tel.: 073-511 16 29.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.