Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Antimicrobiële verpakking en coating vers voor gesneden AGF

Wetenschappers hebben opnieuw resultaat geboekt met een onderzoek van het EU-project Quafety. De studie naar methoden voor antimicrobiële verpakking en coating van vers gesneden AGF richtte zich op twee soorten verpakking: actieve en intelligente verpakking. 

Voor het onderzoek naar actieve verpakking werd het antimicrobiële effect van actieve verbindingen en de invloed hiervan op het uiterlijk van vers gesneden AGF getest. De wetenschappers ontwikkelden en beoordeelden twee methoden voor het overbrengen van de actieve verbindingen: (i) vanuit de verpakking naar het oppervlak van het product en (ii) verspreiding via eetbare coating. 

De experimenten voor het eerste type waren allereerst gericht op de selectie van een etherische olie die de bestudeerde pathogene micro-organismen (L. monocytogenes en E.coli O157:H7) kan remmen. Het effect van deze olie werd vervolgens getest op meloen en rucola, die verpakt werden met een micro-geperforeerde film van polypropyleen (OPP) in lucht of onder een gemodificeerde atmosfeer (5% zuurstof en 10% CO2) en bewaard onder een temperatuur van 0, 5, 10 en 15 °C. 

Voor het tweede type actieve verpakking werd het effect van verschillende formules (gelatine, chitosan, gelatine/chitosan als mengvorm, gelatine/chitosan als Layer-by-Layer, alginaat/chitosan als Layer-by-Layer) voor eetbare coatings bestudeerd. Ook gingen de wetenschappers op zoek naar de beste combinatie van procesomstandigheden (wassen, dompelen etc.) en het verpakkingssysteem (OPP40). 

Het onderzoek naar de ontwikkeling van intelligente verpakking begon met een studie naar de versheid en verkoopbaarheid van het product (rucola), bewaard onder normale en ongewoon warme temperaturen. Ook de groei van bepaalde micro-organismen onder deze temperaturen werd onderzocht. Vervolgens bepaalden de wetenschappers de verhouding tussen tijd/temperatuur en versheid en ontwikkelden zij de Time-Temperature Indicator, een visueel hulpmiddel om de houdbaarheid van het product te weergeven.

De wetenschappers concludeerden dat etherische citroengrasolie het meest geschikt is om enterokokken en gistschimmels tegen te gaan. De bewaartemperatuur en verpakkingsatmosfeer zijn afhankelijk van het product. 

De invloed op het uiterlijk van de vers gesneden AGF was de eerste 4-5 dagen zeer duidelijk te zien en verminderde daarna, vanwege de verdamping. Tijdens deze periode achtte niet alle panelleden het product verkoopbaar vanwege zijn sterke geur, maar zodra de intensiteit van de geur afnam, vond men het product acceptabeler.

Uit het onderzoek naar de toepassing van eetbare coating bleek dat Layer-by-Layer films bacteriëngroei het beste remmen en bovendien betere mechanische eigenschappen en een hogere doorlaatbaarheid hebben dan andere films. De Layer-by-Layer formule zorgde voor de beste fruitstructuur en een lichte vermindering van gewichtsverlies, terwijl de gemengde formules deze parameters niet verbeterde. De samengestelde coatings slaagden er niet de uitwisseling van fruitgas te verhinderen en slechte vluchtige aroma's te verzamelen. 

Ook over de combinatie van de juiste procesomstandigheden deden de wetenschappers een uitspraak. Een meloen kan het best eerst in zijn geheel worden gewassen, waarna de gesneden stukken ondergedompeld moeten worden in hexanol, een actieve coating van hexanol moeten krijgen en worden verpakt in OPP40. Onder deze omstandigheden blijft het gesneden fruit 16 dagen vers, terwijl dit bij een controlegroep slechts minder dan een week was. 

Ten slotte stellen de wetenschappers een weergave van versheid op de verpakking voor, via de Time-Temperature Indicator, die gebaseerd is op de microbiële activiteit van melkzuurbacteriën.
Publicatiedatum: