Robert van Ooijen:

"Rond deze tijd zouden tomaten boven de euro moeten zitten"

Tholen - Robert en Hans van Ooijen zijn al ruim 25 jaar actief in de AGF-sector als commissionair. Dagelijks worden groenten en fruit uit België geïmporteerd en geleverd aan Nederlandse klanten. "Wij kopen dagelijks producten in bij de verschillende Belgische telers en houden daarbij contact met de klanten", vertelt Robert. Van Ooijen zorgt ook met meerdere keurmeesters voor kwaliteits-controle van de producten. Als klanten bij ons kopen, weten ze dat ze mooie handel krijgen. We zorgen ervoor dat de gekochte producten ook zo snel mogelijk worden geleverd."

Hij geeft aan dat het een moeilijk seizoen is geweest. "Ondanks dat ik niet zelf rechtstreeks handel met Rusland doen, zijn een aantal van mijn klanten daar actief. Die kunnen dus niet afnemen. Daarnaast zijn er grotere volumes van bepaalde producten op de markt die normaal naar Rusland gingen. Voorbeelden zijn vleestomaten en verschillende slasoorten, die gaan nu allemaal moeilijker."Structureel lage prijzen

Volgens Robert waren er dit seizoen niet veel groenten die erboven uitsprongen qua prijs. "Bij paprika's was het heel zwaar en ook tomaten deden het niet zo goed. Tomaten waren woensdag 12 november net boven de 70 cent aan de klok. Daar komen telers echt niet mee uit. Rond deze tijd zouden tomaten wel boven een euro moeten zitten." Hij ziet dat de lage prijzen dit seizoen bijna structureel zijn. "Af en toe zie je wel eens een opleving. Maandag was het even iets duurder in de 6-kilo tomaten of de komkommers, die het een maand geleden beter deden toen Spanje nog niet aan de markt was. Maar dat zijn vaak kortere periodes. Een groente die een paar weken achter elkaar goede prijzen kreeg in de zomer is de alternatieve sla."

Aardbeien
De handelaar doet ook een deel aardbeien. "De prijzen van dit product zijn wel oké geweest. In de zomer heb je normaal gesproken echt een langere periode dat ze heel goedkoop zijn, maar dit keer viel dat op zich mee. Op dit moment zijn ze vrij aan de prijs: 3 euro per pond. Afgelopen maandag waren ze nog duurder en gingen ze voor 3,60 per halve kilo. Als de prijzen hoger zijn, hebben wij niet zo veel vraag meer. We kopen in wat de klant vraagt." Hij geeft aan dat ze twee soorten klanten hebben. "Klanten die alleen voor de Belgische kwaliteit gaan en anderen die echt op prijs kopen."

Voor Van Ooijen wordt het de komende tijd rustiger. "Velen zijn al overgestapt naar Spaans product. Nu doe ik met name nog veel slasoorten. In de winter is het altijd kalmer bij ons. Zeker in januari en februari is er natuurlijk weinig product." Onlangs heeft het bedrijf geïnvesteerd in een nieuwe website (www.vanooijenbv.nl). "Het was echt nodig om een nieuwe frisse site te laten bouwen, die ook goed leesbaar is op je telefoon of tablet. We hebben ons logo niet gewijzigd. Dat is veel te mooi met die aardbei. En daarnaast is het natuurlijk bekend. Bij nieuwe mensen ontstaat er wel eens verwarring doordat er een aardbei in staat, maar het is al snel duidelijk dat we meer doen dan alleen aardbeien."

Voor meer informatie:
Robert van Ooijen
Groenten en fruit import van Ooijen BV
tel: +31180420215
fax: +31180428228
mob: +31651545998
robert@vanooijenbv.nl
www.vanooijenbv.nl (nieuw)

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven