Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

telers Hutten Catering

Onderzoek naar inhoudsstoffen tomaat, komkommer, champignon en appel

Zijn duurzaam geteelde, rijp geoogste tomaten ook gezonder? Samen met vier bevlogen telers en afnemer Hutten Catering onderzoekt adviesbureau CLM de koppeling van milieu-vriendelijke teelt en meer gezonde inhoudsstoffen in groenten. Een voorbeeld van de vele projecten waarmee CLM duurzame voedselproductie stimuleert.

Adviesbureau CLM werkt al ruim 33 jaar op het grensvlak van voeding, landbouw, natuur en milieu. Van praktisch advies over gewasbescherming tot politieke hot items zoals koeien in de wei en bijensterfte. Voor en met partijen als ministeries, waterschappen, milieuorganisaties maar ook LTO, Jumbo en Hutten catering. En steeds vaker legt CLM daarbij de koppeling tussen duurzaamheid en gezondheid. Bijvoorbeeld in het praktijknetwerk Duurzame teelt van gezond product.


Links teler Peter van den Berg, rechts: CLM adviseur Peter Leendertse

Peter Leendertse (senior adviseur duurzame teelt en gezonde voeding): "Een duurzame groente- en fruitteelt met beperkt gebruik van chemische gewas-beschermingsmiddelen, met optimale benutting van bijen en biologische bestrijders en met een verhoogde voedingswaarde is ons ideaalplaatje. Dat hebben we in dit project in beeld gebracht".

Bevlogen samenwerking met resultaat
Om te beginnen, gaven de vier betrokken telers de duurzaamheid een impuls door over te stappen op Milieukeur. Op thema's zoals energie, beschermingsmiddelen, mineralen, water, afval en biodiversiteit scoren ze uitstekend. Brabantse komkommerteler Rene Tielemans: "Het certificaat bewijst dat we stukken duurzamer bezig zijn". De telers leveren hun product vervolgens zoveel mogelijk lokaal, onder andere aan cateraar Hutten in Veghel. Dit betekent een korte lijn en een supervers product bij de cateraar. Maarten Schellekens (Hutten): "Wij werken al jaren samen met lokale leveranciers en duurzaamheid en gezondheid staan hoog in het vaandel".


Links Walter Ruis, rechts René Tielemans

Belangrijke vraag in het praktijknetwerk was of deze aanpak ook extra gezonde producten oplevert. Groenten en fruit zijn natuurlijk al gezond. Ze vormen een belangrijke bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten. Helaas blijken gehalten van sommige van deze stoffen de afgelopen decennia gedaald in groente en fruit. Ook blijkt dat de voeding van de Nederlanders soms te weinig van deze stoffen bevat. Een voorbeeld is selenium, een belangrijk micronutriënt. Peter Leendertse: "We hebben ons gericht op tomaat, komkommer, champignon en appel. In die producten hebben we de gehalten van gezonde stoffen gemeten. En daarna de metingen vergeleken met gegevens uit de wetenschappelijke literatuur".Trotse tomatenteler Bert van der Brand

Uit het onderzoek blijkt dat de cherrytomaten van Bert van de Brand soms hogere gehalten bevatten dan de referenties uit de literatuur. En dat niet alleen. Een trotse Bert van de Brand: "Ik oogst mijn cherrytomaten zo rijp mogelijk. Dat kan dankzij de korte lijn naar Hutten catering worden. In mijn tomaten worden extra hoge gehaltes gemeten van sommige nutriënten (kalium, koper en ijzer) en vitaminen en inhoudsstoffen (vitamine B6, C , E, lycopeen en β- caroteen). Een mooi resultaat."
 
In komkommers valt op dat de later geoogste vruchten een hoger gehalte aan voedingsvezel bevatten. Bij champignonteler Peter van de Berg valt het hoge gehalte aan selenium en Vitamine B6 op. Ook andere vitamines, zoals B1, B2 en B9 zijn hoog ten opzichte van literatuurwaarden. Bij fruitteler Walter Ruis is ook het seleniumgehalte in zijn Elstar appels hoog en zijn verse appels bevatten veel vitamine C.

Groeiende interesse bij de consument
De bijzondere samenwerking tussen telers, CLM en Hutten Catering heeft nieuwe inzichten gegeven in de combinatie duurzaam, lokaal en gezond. Peter Leendertse (CLM): "We gaan zeker verder met deze initiatieven. We denken dat de interesse van de consument stijgt voor deze topcombinatie van gezonde, duurzame producten van vlakbij. En we hopen natuurlijk dat de waardering voor deze producten en telers mee zal stijgen."

Voor meer info:
CLM
www.clm.nl
twitter: @zegtCLM

Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven