Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel van Haren:

"Machinebouwers en foodproducenten samen sterker"

"Marktintroducties kunnen sneller en efficiënter en verliezen in de voedselketen kunnen aanzienlijk minder, als er meer wordt samengewerkt tussen voedselproducenten, machinebouwers en onderzoekers." Dat stelt Marcel van Haren, FME cluster Agro & Food en directeur GMV, de branchevereniging voor de voedsel-verwerkende industrie, in aanloop tot de Agro Food & Technology Week die van 1 t/m 4 december 2014 wordt georganiseerd.

"Dit jaar organiseren we deze themaweek voor het eerst", vertelt Van Haren. "Het doel is om partijen in een open sfeer met elkaar te laten optrekken en om hen het gezamenlijke belang van meer samenwerking voor de langere termijn te laten inzien. Deze gedachte leeft bij steeds meer partijen en dat is aanleiding voor dit nieuwe initiatief."

Waarom is het nodig om samenwerking tussen machinebouwers en foodproducenten te stimuleren?

"Bij de ontwikkeling van een nieuwe technologie gebeurt het nu nog te vaak dat een producent een innovatie eerst helemaal uit ontwikkelt en pas als dat traject is afgerond, in gesprek gaat met een machinebouwer. Het traject naar de markt kan veel korter als machinebouwers in een eerder stadium worden betrokken bij een innovatie. Partijen moeten daarvoor dichter bij elkaar zitten. Ik noem als voorbeeld dan vaak de semiconductor-industrie rond Eindhoven, waarbij ASML de regie in handen heeft genomen en de samenwerking goed heeft geïmplementeerd."

"Een ander voorbeeld van waar het beter kan, is in de keten van producent tot consument. Telers en tuinders kunnen veel beter samenwerken met supermarkten. Discussies over de prijs zitten daar innovatie erg in de weg. Neem de houdbaarheid van tomaten of paprika in de supermarkt. Die valt nog wel eens tegen. Door dat probleem in de keten samen aan te pakken, moet het mogelijk zijn om oplossingen te ontwikkelen om verliezen te voorkomen. Er zijn veel technische mogelijkheden om deze houdbaarheid te verlengen. Supermarkten en telersverenigingen moeten daarvoor wel met elkaar rond de tafel en tot nog toe is dat behoorlijk lastig gebleken."

Kan samenwerking meer opleveren dan een efficiëntieslag in de voedselketen?

"De wereldbevolking neemt de komende jaren nog flink toe. Al die monden moeten worden gevoed en het beperken van voedselverliezen is dus van groot belang. Ik ben ervan overtuigd dat technologie daarvoor de oplossing zal gaan bieden. Door meer samen op te trekken, ontstaan nieuwe ideeën, óók op het gebied van het wereldvoedselvraagstuk. Meer samenwerken heeft daarom ook een groot maatschappelijk belang."

"Daarnaast is meer samenwerken in agrifood in Nederland van economisch belang. Nederland is op foodgebied een kennisland bij uitstek en levert wereldwijd hoogstaande foodtechnologie. Die internationale koppositie moeten we zien te behouden. Dat kan alleen als we voortdurend blijven innoveren."

Welke technologische ontwikkelingen verwacht u als resultaat van een verbeterde samenwerking?

"Het gebruik van Big Data gaat zonder twijfel ook in de agrifoodsector een steeds belangrijker rol spelen. Zo kan bijvoorbeeld de traceability van producten aanzienlijk verbeteren. Automatisering en robots zullen zorgen voor een efficiëntie slag in de productielijnen. Binnen FME hebben we het in dit kader over Smart Industry. Deze ontwikkelingen zullen ook de verdienkracht van de sector vergroten."


bron: foodvalleyupdate.nl
Publicatiedatum: