Costa Rica: vulkaanuitbarsting spaart AGF

Telers ten noorden van Cartago blijven doorwerken, ondanks de aanhoudende activiteit van de Turriabla vulkaan. Het gebied heeft geen last van as of gassen, omdat de wind het grootste deel hiervan naar het westen voert. 

Volgens vulkanoloog Carlos Ramírez was de vulkaan vorig week relatief kalm, maar blies de krater nog steeds stoom en as uit tot 500 meter hoogte. Vulkanologen houden de acht seismische stations in de gaten en waken voor tekenen van toenemende activiteit. Onder de uitbarstingen van twee weken geleden was de grootste in 150 jaar tijd. 

Volgens Arguedas is zo'n 70 hectare landbouwgrond binnen een straal van 6 kilometer getroffen door as en zure regen. Hiervan bestaat 40 ha uit aardappelen, die al in een ver groeistadium waren en waarschijnlijk gewoon geoogst kunnen worden. Dit kan niet worden gezegd voor de andere 30 hectare met meer kwetsbare planten, zoals sla, aardbeien en wortelen, die vlakbij of aan de rand van de vruchtbare hellingen van de vulkaan geplant waren. 

Ramírez vertelt dat vallende as en zure regen de bladeren van planten in het gebied hebben verbrand. De vulkanoloog wijst er echt op dat een aantal jaren van mindere activiteit van de vulkaan meer zure regen in het ecosysteem heeft gebracht dan nu en dat er geen reden is om te vrezen voor consequenties voor de volksgezondheid op de lange termijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven