Griekenland wil uitbreiding steunpakket

Russische supermarkten stellen groeiverwachting naar boven bij

Volgens LTO is de compensatie die de EU op dit moment aan telers biedt te laag. De vergoeding dekt 10-15% van de productiekosten. In Brussel praten op verzoek van Griekenland de ministers van Landbouw vandaag over uitbreiding van de compensatieregeling. Griekenland wil graag dat perzik- en mandarijnentelers ook compensatie kunnen krijgen. Polen ziet mogelijkheden in de Oekraïense markt. De Russische retail ondervinden geen moeilijkheden door de boycot. X5 en Magnit stelden hun groeiverwachting voor dit jaar naar boven bij. De Russische fytosanitaire dienst onderschepte besmette aardappelen uit Moldavië en besmette kiwi's uit Iran.

EU-compensatie onvoldoende
Volgens LTO Glaskracht zijn de compensaties die de EU biedt onvoldoende. Tuinders krijgen 10-15 procent van de kostprijs als compensatie, waardoor het volgens de organisatie voor sommige telers aantrekkelijker is de producten tegen lage prijzen te verkopen. Voor tientallen telers die al in problemen zaten, is de boycot de druppel die tot een faillissement leidt. De aanmeldingen voor groenten zit in Nederland vol. De 6800 ton zijn voornamelijk opgegaan aan winterpeen. Voor appel- en perentelers is er nog wel ruimte. De door de EU gestelde limiet ligt op 22.000 ton. Voor komend jaar vreest LTO weer lage prijzen, wat grote financiële gevolgen heeft voor de telers. LTO denkt dat collectieve afspraken, over bijvoorbeeld het uit de markt nemen van producten, de oplossing zijn om een nieuw overschot te voorkomen.

Griekenland vraagt extra EU-steun aan
Griekenland heeft de Europese Commissie gevraagd om extra steun voor de telers die door de boycot getroffen worden. Op verzoek van Griekenland praten de ministers van Landbouw van de EU-lidstaten vandaag over extra steun voor perziken- en mandarijnentelers.

Magnit geen last van boycot
De Russische supermarktketen Magnit heeft geen last van de boycot. In het derde kwartaal stegen de verkopen en naar verwachting zal de keten meer omzetten dan verwacht. De omzet steeg met 34% naar 4,6 miljard dollar. De verwachting is dat de keten dit jaar met 31-32% zal groeien, ruim boven de eerder verwachtte 26-29%. Oorzaak van de groei ligt onder andere in het prijsbeleid, waardoor de keten meer prijsbewuste consumenten aan te trekken.
In het algemeen profiteren de retailers van de boycot. Prijzen van vlees en AGF zijn gestegen, ondanks dat de producten op voorraad zijn. Ook supermarktketen X5 stelde de groeiverwachting naar boven bij: van 10-12% naar 17-19%.

Polen wil meer export Oekraïne
De Poolse minister van Landbouw sprak de hoop uit dat Polen en Oekraïne meer kunnen samenwerken. Polen wil de export naar Oekraïne verhogen. Volgens de minister heeft Oekraïne investeringen en versoepeling van handelsregels nodig om te groeien. Hij hoopt dat Oekraïne de grenzen zal openen voor de Poolse producten.

Rusland weert Iraanse kiwi
In Nizhny Novgorod heeft de Russische fytosanitaire dienst drie ton kiwi's uit Iran tegengehouden. Volgens de inspectie was de partij besmet met Catalpa Scale (Pseudaulacaspis pentagona). In totaal werd 5 ton groenten en fruit in quarantaine geplaatst. Volgens de dienst zijn de besmette kiwi's geen risico voor Rusland.

Rusland stuurt aardappelen terug
Begin van de maand ontdekte de fytosanitaire dienst in Krupets een besmetting: golden potato cyst nematode in een partij aardappelen uit Moldavië. De partij, 20,95 ton, was bestemd voor de regio Bryansk. De besmette partij aardappelen is terug-gestuurd naar de exporteur.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.