Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-groentenareaal in Vlaanderen ruim 100 hectare gegroeid in 10 jaar

Bestverkochte bio-AGF in Belgische supers zijn aardappel en wortel

Van 2002 tot 2012 is het biologische groentenareaal in Vlaanderen gestegen van 348 hectare tot 465 hectare. Het grootste product in bio-AGF is de aardappel. Daarvan is ook een groot deel in omschakeling. Daarna komen vruchtgroenten, kolen, wortelen en knollen en bladgroenten.

De bestverkopende bio-AGF in de Belgische supermarkten zijn, aardappelen, wortelen, courgettes, komkommers, paprika's, gele ajuin, serresla, tomaten, rode biet en prei. Gezien er zo weinig productie in België is, wordt een groot deel van de biogroenten geïmporteerd. De coöperaties die de biologische groenten en fruit in België vermarkten zijn BelOrta, BioVibe, BFV (met name fruit), Ecodal/Ecoveg, Yerne en andere 'losse' telers. De commercialisering van bio-producten gebeurt deels door bemiddeling. Een ander deel van de biologische producten in Vlaanderen worden via thuisverkoop afgezet. Meer dan 120 biobedrijven in Vlaanderen doen aan thuisverkoop en 40 biobedrijven in Vlaanderen verkopen op markten. Er zijn ook diverse groothandels die biologische producten afzetten.

Import en export
Het grootste volume bio-AGF wordt geïmporteerd. Bio-industriegroenten komen met name uit Nederland en Duitsland. Daarnaast worden groenten buiten het seizoen geimporteerd uit Zuid-Europa, Israël, Cyprus en Egypte. De export is beperkt, maar er gaat wat van de bio-serregroenten naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Hardfruit

Van appelen is de jaarlijkse Vlaamse bio-oogst zo'n 2300 ton. Daarvan is 25% Jonagold en 24% Jonagored. De perenoogst is wat kleiner maar varieert wel jaarlijks. In België bedraagt hij ongeveer 400 ton, waarvan de meeste van het ras Conference zijn. De gemiddelde groei van hardfruit is 7% per jaar en deze groei wordt in de toekomst ook jaarlijks verwacht, dat is een groei van 19 hectare per jaar.