Houdbaarheid AGF met 1500% verlengd

Bijna de helft van alle AGF die vandaag de dag wordt geteeld, komt nooit op de markt. Talloze producten gaan verloren aan bederf en ziekte, voornamelijk tijdens transport, opslag of door andere logistieke problemen. Honderden miljoenen mensen lijden hierdoor nog steeds honger - maar dat is niet meer nodig dankzij een nieuwe uitvinding van het Israëlische Pimi Agro. Door toepassing van een formule op basis van waterstofperoxide - "met een aantal belangrijke toevoegingen", aldus CTO en medeoprichter Beh-Yehuda - kunnen groenten en fruit tot 10 weken vers blijven. 

Deze technologie zou volgens Ben-Yehuda een grote rol kunnen spelen in het terugdringen van honger op de wereld. De komende maanden zal Pimi zijn uitvindingen introduceren bij de Verenigde Naties en andere internationale organisaties. "Voor gebieden zoals India, China en Afrika is dit geweldig, zeker gezien de langzame transportsystemen en het gebrek aan koeling in deze gebieden," zegt Ben-Yehuda. "Je zou in tien dagen India kunnen doorkruisen zonder dat je groenten en fruit in de tussentijd zouden bederven."

Het klinkt als een sprookje, maar wel een die door Pimi kan worden bewezen met omvangrijke wetenschappelijke studies, die het bedrijf het afgelopen decennium heeft uitgevoerd. Studies die voor landbouw- en voedselautoriteiten over de hele wereld, waaronder de VS, het VK, Duitsland, Australië en China, overtuigend genoeg waren om de natuurlijke, chemicaliënvrije methode van Pimi goed te keuren. 

Zo wist Pimi ook Wal-Mart, Amerika's grootste retailer, en Sunpacific, de grootste citrusexporteur in de VS, te overtuigen grootschalige veldexperimenten uit te voeren, gericht op het verkrijgen van een licentie voor dagelijks gebruik. "We hebben met Wal-Mart besproken hoe we met onze producten behandelde AGF kunnen verkopen. Deze AGF is niet per se biologisch, maar wel gezonder dan gewone AGF - naast langere houdbaarheid - omdat telers het gebruik van fungiciden aanzienlijk kunnen terugschroeven."

Fungiciden houden de consument niet zo bezig als gewasbeschermingsmiddelen. Biologische telers spreken meestal niet over de fungiciden, die zowel voor als na de oogst worden gebruikt om schimmelvorming te voorkomen. De reden hiervoor is dat de meeste commerciële fungiciden - ook de 'biologische' - uit een basis van koper, in de vorm van kopersulfaatspray, of chloor bestaan. Maar fungiciden zijn ook noodzakelijk in de AGF-sector. Het grootste deel van de AGF wordt getransporteerd met vrachtwagens en treinen - op veel plaatsen zonder koeling - en in deze warme omstandigheden zouden groenten en fruit bezwijken aan schimmels, die hier goed gedijen. 

Volgens het Environmental Protection Agency in de VS zijn de fungiciden ongevaarlijk voor menselijke consumptie in beperkte hoeveelheden. Koper is een essentieel element in het menselijk lichaam. Chloor wordt gebruikt om water te desinfecteren. Maar waarom, vraagt Ben-Yehuda zich af, zou je ze gebruiken als er een natuurlijker en biologischer alternatief is? "Onze formule doodt een groot aantal ziekten zonder koper of chloor nodig te hebben," zegt hij. "Listeria, een grote boosdoener in Amerikaanse fastfoodrestaurants, wordt binnen 60 seconden na het toepassen van onze producten gedood. Er zouden dus veel minder fungiciden gebruikt hoeven worden."

Het geheim van Pimi Agro: de producten bestaan voor 99,4% uit gestabiliseerde waterstofperoxide, die ontleedt in water en zuurstof zonder een chemisch residu achter te laten. Er zijn speciale formules voor citrus, steenfruit, aardappelen, uien en zoete aardappelen. De truc zit hem in het achterhalen van de juiste samen-stelling van de overige 0,6%, een taak die onderzoekers van Technion en de Hebrew University 15 jaar kostte. De technologie heeft zes wereldwijde patenten en is al ruim 150 keer getest onder strenge voorwaarden in de VS en Europa.

Het zijn de actieve ingrediënten in de toevoegingen - allemaal natuurlijk en milieuvriendelijk - die het verschil maken. "Alleen waterstofperoxide zou rotting juist bevorderen." De oplossingen van Pimi blijken in experimenten 15 maal zo effectief als andere preventiesystemen. Het aantal uien en citrus dat na zeven maanden opslag nog verkocht kan worden is ruim 50% groter zonder dat er een chemisch residu achterblijft, zoals bij de huidige systemen, die sowieso minder effectief zijn. De additieven vallen onder de categorie eetbare zuren en zijn veilig en biologisch verklaard door een groot aantal internationale organisaties, waaronder de EPA en EU voedselveiligheidsautoriteiten. 

"Naast minder chemisch residu en het voorkomen van ziekten maakt de oplossing van Pimi het telers mogelijk duurzamer te werken. Groenten en fruit kunnen op milieuvriendelijkere wijzen worden getransporteerd, bijvoorbeeld in treinen in plaats van vrachtwagens. Omdat er minder AGF verloren gaat, hoeven telers minder te verbouwen, zodat overplanting vermeden kan worden, er minder bemesting nodig is en het gebruik van irrigatiewater teruggedrongen kan worden."

Naast Wal-Mart en SunPacific is Pimi ook een samenwerking begonnen met andere grote spelers in de voedselmarkt, waaronder Pepsico, FritoLay en BASF. Er zijn al verschillende producten op de markt in Israël, de VS, Duitsland, het VK, Canada, Japan en Rusland. Pimi is van plan ook producten te ontwikkelen voor andere AGF, waaronder asperges, paddenstoelen en paprika en is bezig met formules voor vis, vlees en gevogelte. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven