Het klinkt als een sprookje, maar wel een die door Pimi kan worden bewezen met omvangrijke wetenschappelijke studies, die het bedrijf het afgelopen decennium heeft uitgevoerd. Studies die voor landbouw- en voedselautoriteiten over de hele wereld, waaronder de VS, het VK, Duitsland, Australië en China, overtuigend genoeg waren om de natuurlijke, chemicaliënvrije methode van Pimi goed te keuren.
Zo wist Pimi ook Wal-Mart, Amerika's grootste retailer, en Sunpacific, de grootste citrusexporteur in de VS, te overtuigen grootschalige veldexperimenten uit te voeren, gericht op het verkrijgen van een licentie voor dagelijks gebruik. "We hebben met Wal-Mart besproken hoe we met onze producten behandelde AGF kunnen verkopen. Deze AGF is niet per se biologisch, maar wel gezonder dan gewone AGF - naast langere houdbaarheid - omdat telers het gebruik van fungiciden aanzienlijk kunnen terugschroeven."
Volgens het Environmental Protection Agency in de VS zijn de fungiciden ongevaarlijk voor menselijke consumptie in beperkte hoeveelheden. Koper is een essentieel element in het menselijk lichaam. Chloor wordt gebruikt om water te desinfecteren. Maar waarom, vraagt Ben-Yehuda zich af, zou je ze gebruiken als er een natuurlijker en biologischer alternatief is? "Onze formule doodt een groot aantal ziekten zonder koper of chloor nodig te hebben," zegt hij. "Listeria, een grote boosdoener in Amerikaanse fastfoodrestaurants, wordt binnen 60 seconden na het toepassen van onze producten gedood. Er zouden dus veel minder fungiciden gebruikt hoeven worden."
Het geheim van Pimi Agro: de producten bestaan voor 99,4% uit gestabiliseerde waterstofperoxide, die ontleedt in water en zuurstof zonder een chemisch residu achter te laten. Er zijn speciale formules voor citrus, steenfruit, aardappelen, uien en zoete aardappelen. De truc zit hem in het achterhalen van de juiste samen-stelling van de overige 0,6%, een taak die onderzoekers van Technion en de Hebrew University 15 jaar kostte. De technologie heeft zes wereldwijde patenten en is al ruim 150 keer getest onder strenge voorwaarden in de VS en Europa.
Het zijn de actieve ingrediënten in de toevoegingen - allemaal natuurlijk en milieuvriendelijk - die het verschil maken. "Alleen waterstofperoxide zou rotting juist bevorderen." De oplossingen van Pimi blijken in experimenten 15 maal zo effectief als andere preventiesystemen. Het aantal uien en citrus dat na zeven maanden opslag nog verkocht kan worden is ruim 50% groter zonder dat er een chemisch residu achterblijft, zoals bij de huidige systemen, die sowieso minder effectief zijn. De additieven vallen onder de categorie eetbare zuren en zijn veilig en biologisch verklaard door een groot aantal internationale organisaties, waaronder de EPA en EU voedselveiligheidsautoriteiten.
"Naast minder chemisch residu en het voorkomen van ziekten maakt de oplossing van Pimi het telers mogelijk duurzamer te werken. Groenten en fruit kunnen op milieuvriendelijkere wijzen worden getransporteerd, bijvoorbeeld in treinen in plaats van vrachtwagens. Omdat er minder AGF verloren gaat, hoeven telers minder te verbouwen, zodat overplanting vermeden kan worden, er minder bemesting nodig is en het gebruik van irrigatiewater teruggedrongen kan worden."
Naast Wal-Mart en SunPacific is Pimi ook een samenwerking begonnen met andere grote spelers in de voedselmarkt, waaronder Pepsico, FritoLay en BASF. Er zijn al verschillende producten op de markt in Israël, de VS, Duitsland, het VK, Canada, Japan en Rusland. Pimi is van plan ook producten te ontwikkelen voor andere AGF, waaronder asperges, paddenstoelen en paprika en is bezig met formules voor vis, vlees en gevogelte.