Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Dalende roebel remt bananenimport

Meer steun voor Poolse telers

De Russische economie zit in zwaar weer. De inflatie liep vorige maand op tot 8,3% en de roebel verloor al 26% van de waarde ten opzichte van de dollar. Volgens de media zouden de gevolgen voor de consument meevallen. De bananenimport wordt wel geremd door de dalende waarde van de roebel. De gele vrucht wordt relatief duur. In een supermarkt werden Poolse appelen gevonden die via China geïmporteerd zouden zijn. Bij een andere retailer trof de inspectie Servische en Macedonische appelen aan, gelabeld als Italiaans product. Pakistan wil een groter marktaandeel in Rusland veroveren. De exporteurs hebben vooral hoge verwachtingen van de mandarijnenexport. En Polen trekt maximaal 15.000 euro extra uit voor steun aan telers. Omdat het om kleine bedragen gaat, kan Polen zonder inmenging van de EU de telers een extraatje toestoppen.

Inflatie stijgt, waarde roebel daalt
Het Russische bureau voor de statistiek maakte nieuwe cijfers bekend over de Russische economie. De inflatie liep in oktober verder op naar 8,3%. Daarmee valt de inflatie fors hoger uit dan het door de Centrale Bank gestelde plafond van 6,5%. Ook de roebel staat onder grote druk. Dit jaar verloor de munt al 26% van de waarde ten opzichte van de dollar, naast de sancties spelen ook de lage dollarprijzen de Russische economie parten. Consumenten merken de gevolgen in de portemonnee: tomatenprijzen stegen met 30% en komkommers werden 40% duurder in oktober. Ook voor andere voedingsmiddelen stegen de prijzen. Russische media schermen met andere cijfers, die spreken van stijgende verkopen bij supermarkten en stijgingen van de consumentenbestedingen van 2,3%. Een meerderheid van de Russen zou het bestedingspatroon nog niet aanpassen aan de situatie.

Voor bedrijven zijn de gevolgen wisselend. In de energiesector zijn er winnaars en verliezers. Bedrijven met veel reserves in buitenlandse valuta profiteren van de situatie. Ook in de staalsector profiteren bedrijven. De banken zien dat rekening-houders hun kapitaal liever in contanten bewaren of omzetten naar buitenlandse valuta. Telefoonmaatschappijen en de auto-industrie lijden onder de gevolgen van de zwakke roebel. Daar tegenover staat dat supermarkten de inkomsten zien stijgen door de hogere prijzen. Hypermarkten hebben wel problemen, omdat die minder makkelijk kunnen overschakelen naar andere leveranciers om de schappen gevuld te houden.

Moldavische druiven en appelen naar Verenigd Koninkrijk
Moldavië onderhandelt met de Britten om toegang te krijgen tot hun markt. De Britse ambassadeur bezocht de directeur van de National Agency for Food Safety (ANSA), vorige maand bezocht de ANSA Londen. Moldavië wil appelen en druiven naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. De ANSA wijst op de inspanningen die geleverd worden om aan alle eisen te voldoen, de Britten zeiden steun toe om de regels te implementeren.

Polen geeft telers steuntje in de rug
Uien-, kool-, en appeltelers in Polen krijgen steun voor de gedaalde verkoopprijzen door de Russische boycot. Op verzoek van het Ministerie van Landbouw ging de ministerraad akkoord met extra steun voor de telers die verlies lijden door de gesloten Russische grens. De steun is zo vormgegeven dat de Europese Commissie geen toestemming hoeft te geven. Uien- en kooltelers kunnen aanspraak maken op 450 zł (106,42 Euro) per hectare en appeltelers krijgen 800 zł (189.09 Euro) per hectare. Telers krijgen maximaal 15.000 euro steun.

Controles op supermarkten aangescherpt
De Russische deelrepublieken Perm en Udmurtia, in Centraal-Rusland, kondigde aan samen te gaan werken om de illegale import van geboycotte producten aan te pakken. Onlangs werd in de Lenta supermarkt in Izhevsk Poolse appelen en Franse kaas aangetroffen. Volgens de documenten waren de appelen via China het land ingekomen, de Franse kaas zou al die tijd in opslag gelegen hebben. In reactie op deze ontdekking werden ook andere filialen van Lenta onderzocht, maar werden geen overtredingen geconstateerd. Appelen die als Italiaans gelabeld waren, bleken na onderzoek uit Servië en Macedonië te komen. De supermarkten zullen vaker gecontroleerd gaan worden.

Rusland importeert minder bananen
Volgens de statistieken van Fruit-Inform is de Russische bananenimport in september gedaald. Het volume kwam uit op 89.000 ton, 10% minder dan vorig jaar. Vrijwel alle bananen, 96%, werd geïmporteerd uit Ecuador. Volgens analisten is de slechte positie van de roebel debet aan de dalende import. Daardoor zijn de bananenprijzen fors gestegen. Afhankelijk van de regio ligt de verkoopprijs tussen de 40-50 roebel (0,91-1,14 dollar) per kilo. Dat is 25% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De voorkeur van de Russische consument gaat uit naar binnenlands fruit, dat goedkoper is. Appelen zijn bijvoorbeeld 15% goedkoper dan vorig jaar.

De Russische appeltelers zeggen de prijzen niet te kunnen verhogen, omdat de afnemers niet bereid zijn meer dan 25 roebel (0,63 dollar) per kilo te betalen. Dat komt volgens de telers onder andere door de import uit Wit-Rusland, Servië en China. Ook re-export uit Europa zou de prijzen drukken. Europese appelen zouden via Wit-Rusland op de Russische markt belanden. Voor de meeste Russische telers loopt het seizoen tot december, waarna het land volledig afhankelijk is van de appelimport.

Ook perenimport Rusland daalt
De perenimport in september is met een derde gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het volume stond op 14.000 ton een jaar eerder was dat 21.000 ton. China is de belangrijkste leverancier van peren, met een marktaandeel van bijna 25%. Argentinië en Turkije staan tweede en derde met een aandeel van respectievelijk 14% en 11%. Over 2013 had de EU het grootste marktaandeel van 76%. De cumulatieve import van juli tot september komt uit op 42.000 ton, een daling van 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Pakistan ziet kansen in Rusland
Pakistaanse exporteurs zien kansen in Rusland. De belangrijkste exportproducten van Pakistan zijn mandarijnen en aardappelen. Het land wil een marktaandeel van 5-10% veroveren. De exporteurs verwachten de mandarijnenexport met 15-20% te verhogen. Het exporttarget van de exporteurs staat op 300.000 ton mandarijnen op een potentiële oogst van 2 miljoen ton. Het exportseizoen begint in december.

Iran exporteert 40% van de sinaasappeloogst
Het Ministerie van Landbouw in Iran liet weten dat het land 800.000 ton citrus wil exporteren. Het land zou zelfvoorzienend zijn in sinaasappelen. Volgens het ministerie heeft het land de potentie om 2 miljoen ton sinaasappelen per jaar te telen.

Ook nieuwe kas in Kostroma
In de regio Kostroma, ten noordoosten van Moskou, wordt een nieuwe kas gebouwd voor de jaarrond teelt van groenten. De kosten van het project staan geraamd op 40 miljoen roebel (770.000 euro). Het project wordt uitgevoerd door het bedrijf Zeleny Dom. Nog dit jaar moet in dezelfde regio een opslagfaciliteit de deuren openen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.