transportkosten grootste obstakel

Canarische Eilanden: Goede vooruitzichten tomaten en komkommers

Het exportseizoen voor tomaten en komkommer op de Canarische Eilanden is deze week van start gegaan. "De vooruitzichten voor het seizoen zijn goed", vertelt Jota Cabrera Bonny, exportmanager van SAT Juliano Bonny Gómez. "De zomer was warm, maar bleef wel stabiel. Ook de herfst is heel redelijk verlopen en het exportseizoen begint met hoge kwaliteitsnormen, zowel voor tomaten als komkommers." Het seizoen loopt tot eind april /begin mei.

Komkommers
"Wat betreft de komkommer praten we over marktprijzen, die gebruikelijk zijn voor de tijd van het jaar," vertelt Jota Cabrera. Eerder leidde een Europees productietekort tot hoge prijsniveaus: in Nederland tot wel 14€ per doos in week 40, 41 en 42. "Op dit moment loopt de productie in Nederland, Duitsland, Finland en het Verenigd Koninkrijk op z'n einde. Almeria komt nu juist met grote volumes op de markt. Op buitenlandse markten zullen we dus de concurrentie moeten aangaan met lokale producten, en dat is altijd lastig."

Tomaten
De tomatenprijzen zijn relatief laag als gevolg van de botsende Spaanse en Europese producten. "In Nederland bijvoorbeeld worden de laatste tomaten momenteel gerijpt met ethanol om het seizoen zoveel mogelijk te rekken." Wat betreft de Russische boycot wijst Jota Cabrera op de voortdurende onzekerheid. "Wat we wel weten is dat de prijzen van tomaten en komkommers deze zomer een stuk hoger zijn geweest in tegenstelling tot wat mensen beweren. We zullen daarnaast nog steeds concurrentie krijgen uit Marokko en Turkije, ook al hebben ze meer kansen in Rusland."Nadeel
Omdat ze te maken hebben met verse producten, met name in het geval van komkommers, zijn transportkosten het belangrijkste obstakel voor de Canarische exporteurs,. "Vergeleken met de Spaanse exporteurs zijn we duidelijk in het nadeel," beaamt Jota Cabrera. "SAT Bonny verscheept twee containers per week naar de haven van Rotterdam en vandaar naar Scandinavië en Southampton. Het duurt zeker vijf dagen voordat de zendingen arriveren. Maar vervoer per schip is onze enige optie en het is erg duur. De laatste jaren is het percentage stabiel met een lichte opwaartse trend. Wat de brandstofprijzen betreft, die zijn wat gedaald, maar ze hebben natuurlijk grote invloed op de kosten."Voor meer informatie:
Jota Cabrera Bonny
Exports Manager
SAT JULIANO BONNY GÓMEZ
(+34)928.303.209
(+34)629.309.420
jcabrera@bonny.es
www.bonny.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven