Pipfruit: elk jaar hagel

Nieuw-Zeeland: Hagel vernielt appel- en kiwi's

Een hagelbui heeft er deze weeek voor gezorgd dat de kiwi- appeloogsten in de wijk Tasman zijn verwoest. Er is geen inkomen meer uit de boomgaarden en werknemers zijn al ontslagen. Volgens Teler Rod Fry was het "de ergste hagelbui sinds mensenheugenis". Hij schat dat 15 tot 20 boomgaarden ernstig zijn aangetast. Zijn 20 hectare aan appelen en 30 hectare aan kiwi's zijn volledig afgeschreven. Vanmorgen hield hij een personeelsvergadering en veel telers moeten hun personeelsbestand herzien. 

De meeste telers hebben wel een verzekering tegen de hagelschade, maar dat heeft in de meeste gevallen alleen betrekking op de kosten en niet op de schade van het verloren gewas. Een andere teler meldt zelfs dat hij een jaarinkomen heeft verloren. John Mathieson van Nelson Weather Service heeft de weersomstandigheden nauwkeurig voorspeld, maar de telers konden niets doen. In deze regio is de appelsector per jaar $ 150 miljoen (€ 120 miljoen) waard en de kiwisector ongeveer $ 22 miljoen (€ 18 miljoen). Er waren hagelnetten opgezet, maar ook deze zijn ingestort.

Hoewel het te vroeg is om de grootte van de schade nauwkeurig in te schatten, is vermoedelijk 65 tot 75 procent van de boomgaarden in het gebied getroffen. In de komende twee weken moet gecontroleerd en beslist worden welke gewassen gered kunnen worden en welke zullen verdwijnen.

Achttien jaar geleden was er ook op 4 november een soortgelijke hagelbui die de oogst had weggevaagd.

Volgens Pitfruitis plaatselijk de schade groot, maar niet in de belangrijkste Nelson-regio's. De organisatie reageert nuchter: "Er valt elk jaar hagel."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven