Bananenteam iGem tweede in Boston

Een team biotechnologiestudenten is tweede geworden bij een internationale wedstrijd in Boston. Ze ontwierpen een bacterie die de banaan kan redden van een vernietigende ziekte.

Tijdens iGem, een wedstrijd in synthetische biologie, ontwerpen en bouwen studenten nieuw leven dat nuttige functies vervult. Het Wageningse team bedacht een bodembacterie die de schimmel Fusarium bestrijdt. Deze veroorzaakt de panamaziekte die wereldwijd bananenplanten velt en een economische bedreiging vormt voor landen als Ecuador, die veel bananen produceren. De aangepaste bacterie kan de ziekmakende schimmel opsporen en doden.

'It was a dream come true,' schrijft teamleider Wen Wu, vijfdejaars biotechnologie, in een e-mail vanuit Boston. 'We waren zo blij dat iedereen van ons team zat te gillen en klappen.' Niet alleen werd het team tweede in de 'oudere' studenten-categorie. Ze maakten ook de beste poster en hadden het beste idee in de categorie voeding. In totaal deden zo'n 250 teams met 2000 studenten van over de hele wereld mee.

In Boston 'verkochten' de studenten hun idee met een presentatie en poster – soms in bananenkostuum. Ook lieten ze zien hoe ver ze waren gekomen bij het uitvoeren van hun plan. iGem beoordeelt hierbij niet alleen het idee, maar ook de presentatie en veiligheid.

Ook begeleider Nico Claassens is trots op zijn studenten. Aangezien het juryrapport niet openbaar wordt, is het niet helemaal duidelijk waarom Wageningen zo goed scoorde. 'Doordacht, compleet en veelbelovend' waren termen die Claassens echter in de wandelgangen hoorde. 'Van een professor begrepen we dat hij niet van "wereldreddende" iGem-projecten hield, maar dit vond hij een geweldig voorbeeld en hij hield erg van bananen.'

In Resource nummer 6 lees je alles over Banana Guard, het idee van de Wen Wu en haar team. Je vindt hem overal op Wageningen UR in de bakken.


bron: resource.wageningenur.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.