Forse prijsveranderingen in Oekraïne en Rusland

Copa-Cogeca: verschuif niet-gebruikte deel EU-steun naar 2015

Poolse appeltelers demonstreerden voor een betere compensatieregeling. Volgens de telers is de compensatie van de EU ontoereikend. In Oekraïne zijn de fruitprijzen gedaald met gemiddeld 14,4%. De daling komt voort uit een stabilisatie van de Oekraïense munt. In de Russische regio Perm zijn grote prijsveranderingen te zien. Waar de prijzen van bepaalde producten dalen, worden andere producten fors duurder. De regio Adygea wil de handel met Syrië bevorderen. In de Oeral is een project voor een kassencomplex met een oppervlakte van 100 ha gepresenteerd. Door deze kassen moet de regio Sverdlovsk de concurrentie met andere regio's aankunnen. Moskou is het decor van de 'Marocco's Grand Export Festival', een evenement van de Marokkaanse exportorganisatie om de Marokkaanse producten te promoten.

Copa-Cogeca: verschuif niet-gebruikte deel EU-steun naar 2015
De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca roept de Europese Commissie op het niet gebruikte deel van het compensatiebudget volgend jaar in te zetten. Onder het eerste compensatiebudget van 125 miljoen euro kwamen aanvankelijk veel meer claims binnen dan er geld was. Na een herziening zijn er nu voor minder dan 40 miljoen euro gerechtvaardigde claims van de lidstaten. Copa-Cogeca stelt voor het verschil in 2015 te gebruiken voor extra steun aan de sector. Dat de claims zoveel lager uitvallen komt volgens Copa-Cogeca door de korte periode waarin claims ingediend en geverifieerd moesten worden en de compensatie voor groentetelers zou te laag geweest zijn om die over de streep te trekken.

Protest Poolse appeltelers
Poolse appeltelers gingen in Warschau de straat op om te een betere compensatie voor de verliezen door de boycot te eisen. Volgens de telers is er geen land dat de 3 miljoen ton appelen kan opnemen. De telers vrezen dan ook grote verliezen en eisen meer compensatie om bijvoorbeeld de appelen te verwerken tot biogas.

Moskou decor 'Marocco's Grand Export Festival'
Van 6 tot 20 november organiseert Maroc Export, de organisatie ter bevordering van de Marokkaanse export, een 'Marocco's Grand Export Festival' in Moskou. Tijdens het evenement worden Marokkaanse producten in Rusland geïntroduceerd. Aan het evenement nemen 26 bedrijven deel die verspreidt over de hoofdstad hun producten aan te bieden.

Fruit goedkoper in Oekraïne
Volgens de data van Fruit-Inform zijn vorige maand de fruitprijzen in Oekraïne met 14,4% gedaald. Citroenen lieten de grootste daling zien van 30%. De dalende prijzen werden veroorzaakt door stabilisatie van de Oekraïense munt en een toegenomen aanbod van citrus van het noordelijk halfrond. Appelen werden ook goedkoper door het overgrote aanbod na de Russische boycot.

Prijsveranderingen in Perm
In de regio Perm, Centraal-Rusland, zijn volgens de statistieken de groenten- en fruitprijzen vorige maand sterk verandert. Enkele producten werden goedkoper, andere juist fors duurder. Kool, aardappelen, bieten, wortelen en knoflook werden goedkoper ten opzichte van september. Daar tegenover werden tomaten, komkommers en uien respectievelijk 54%, 64% en 6,6% duurder.
Ook bananen en druiven werden duurder. De prijzen stegen met 4,8% en 3,7%. De prijzen van citroenen daalden met 34,8%. Sinaasappelen en peren werden 3% goedkoper. De gemiddelde prijs voor een boodschappen bleef echter ongewijzigd op 2800 roebel (55 euro) per persoon.

Rusland wil handel met Syrië
De regering van deelrepubliek Adygea wil een handelsrelatie opzetten met Syrië. De verantwoordelijke ministers van beide republieken ontmoetten elkaar om over handelsbetrekkingen te praten. De gesprekken waren onderdeel van een vergadering van de Permanente Russisch-Syrisch Comité. Adygea wil onder andere zonnebloemolie exporteren en Syrische AGF importeren. Beide partijen hebben grote verwachtingen.

100 ha kassen in Oeral
De Minister van Landbouw van deelrepubliek Sverdlovsk kondigde plannen aan om een kas met een oppervlakte van 100 ha te bouwen. Bouw van de moderne kas is begroot op 22 miljard roebel (423 miljoen euro). Kasgroenten uit andere deelrepublieken zijn goedkoper, door goedkopere energievoorziening moet de kasteelt in Sverdlovsk de regio zelfvoorzienend maken.

Rusland wijst subsidies toe
Het Russische Ministerie van Landbouw besloot onlangs over de toekenning van subsidies voor agrarische ontwikkeling in 2014. Het voorstel is goedgekeurd door de regering. Het budget komt neer op 817,7 miljoen roebel (15 miljoen euro) voor 23 regionale projecten. Het totale budget van de federale en regionale regeringen komt uit op 1,94 miljard roebel (38,4 miljoen euro). Het geld wordt besteed aan de bouw en renovatie van kassen met een totaal oppervlak van 170,1 ha.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.