Tsjechië: gebrek aan aardappelopslag

Volgens de voorzitter van de Tsjechische aardappelvereniging, Miloslav Chlan, was de Tsjechische aardappeloogst ongeveer een kwart groter dan vorig jaar met een totaal van ongeveer 660.000 ton. De verkoopprijs daalt en telers krijgen slechts 2-2,50 CZK per kilo (0,07-0,09 euro). Sommige telers melden dat een deel van de productie zal moeten worden gebruikt voor de productie van biogas. 

"Er zijn niet genoeg goede bewaarplaatsen in de Tsjechische Republiek. We hebben maar vier magazijnen die 100% in orde zijn" zei Chlan. De overige magazijnen hebben niet voldoende airconditioning, isolatie of apparatuur. Aardappeltelers krijgen toegang tot financiering en machines om de duurzaamheid van de sector te waarborgen. Voor ondersteuning van de teelt in 2015 heeft de Tsjechische regering een totaal van 50 miljoen kronen (1,8 miljoen euro) uitgetrokken. 

Vorig jaar was de aardappeloogst het laagste in decennia. De gemiddelde opbrengst was slechts 23 ton. Volgens een schatting van het Tsjechische bureau voor de statistiek konden telers dit jaar bijna 28 ton per hectare telen. Het totaal aan areaal bereikte dit jaar 23.992 hectare. De prijzen zijn gedaald, deels vanwege invoer en deels vanwege de aanwezigheid van goedkope aardappelen van vorig jaar. Bovendien is er zowel in TsjechiĆ« als in andere landen een goede oogst dit jaar. 

Het goede nieuws voor de telers is echter dat lagere prijzen de vraag stimuleren bij de consument, waardoor de omzet tot 15 % verhoogd is. Hypermarkten verkopen momenteel aardappelen voor ongeveer vijf kronen per kilo (0,18 euro), terwijl deze normaal gesproken 15 CZK (0,54 euro) of meer kosten.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven