Positieve signalen Egyptische economie

In de afgelopen jaren was Egypte het decor van politieke onrust, die de economie verlamde. De Arabische Lente, de militaire staatsgreep en de installatie van de huidige president Abdel Fattah Al-Sisi hadden negatieve impact op de Egyptische economie. Deze herfst laat het Noord-Afrikaanse land echter een ander beeld zien, van een spoedig herstel. Een ontwikkeling die nagenoeg aan het Westen voorbij gaat.

Natuurlijk liggen er nog grote uitdagingen voor Egypte, waaronder regelmatige geweldplegingen. Desondanks stromen investeringen weer terug het land in. Het IMF verwacht een gezond groeicijfer van 3,5% voor volgend jaar. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de groeicijfers de afgelopen jaren, die variëren tussen de 1,8% in 2011 en de 2,2% dit jaar.

Toen in augustus Al-Sisi de Egyptenaren opriep te investeren in de uitbreiding van het Suezkanaal stroomde het geld binnen. Binnen twee maanden had de Egyptische Centrale Bank voor 8,5 miljard dollar aan investeringscertificaten verkocht. Onder tussen is de regering bezig met de aanbesteding van het project. het project moet in drie jaar afgerond zijn.

Een investeringsbedrijf met een budget van 7,5 miljard dollar, investeerde 200 miljoen dollar in Egyptische bedrijven in de eerste helft van dit jaar. Vorig jaar deed het bedrijf geen investeringen in Egypte.

Maar er zijn ook redenen om voorzichtig te werk te gaan. Zo is de huidige president niet democratisch gekozen en werd de vorige president met protesten verdreven. Daarnaast kampt Egypte met een hoge werkloosheid onder jongeren en heeft het land een grote staatsschuld. De verbeteringen zijn vooral te vinden in sectoren als energie, infrastructuur en gezondheidszorg.

bron: cnbc.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven