"nieuwe rassen zorgen voor uitbreiding afzetgebied"

Selectiebedrijf Kooi timmert flink aan de weg met haar nieuwe rassen

Selectiebedrijf Kooi is met name bekend van haar grootste ras Frieslander. Een aardappel met uitstekende smaak en zowel geschikt als tafelaardappel als voor de productie van frites. Dit ras is zeer gewild bij telers van vroege aardappelen en is in de periode juli t/m september te vinden in groentespeciaalzaken en supermarkten. Ook na september is de Frieslander nog op vele plekken te verkrijgen. Speciaalzaken, boerderijwinkels en huisverkopers zorgen ervoor dat ze jaarrond Frieslander aan hun klanten kunnen voorschotelen.

Nieuwe rassen

Als aandeelhouder van Fobek uit St. Annaparochie heeft Kooi de laatste jaren een aantal nieuwe rassen van dit kweekbedrijf tot haar beschikking gekregen. Deze nieuwe rassen Obama, Magistral en Festo zorgen niet alleen voor een verbreding van het assortiment maar ook voor uitbreiding van het afzet gebied. Frieslander is een echt Noord-Europees ras. Obama, Magistral en Festo zijn rassen voor geheel Europa en Noord-Afrika & Midden-Oosten. Festo en Magistral zijn nog relatief jonge rassen. Proefveld resultaten maken al wel duidelijk dat Festo en Magistral in bv Egypte en Frankrijk een grote toekomst tegemoet gaan. Festo als een ras een hoge productie per ha met veel knollen per plant en een redelijk grove sortering. Magistral heeft een nog hogere opbrengst per ha met zeer grove knollen. Dit voor landen waarbij de knol nooit groot genoeg kan zijn. Deze grote knollen zijn ook uitermate geschikt als "bakers" (grill aardappelen).
 

Obama
De Obama is al aan een onstuimige opkomst begonnen. Het pootgoedareaal is elk jaar nog verdubbeld. Van 6 naar 12 naar 22 tot 40 ha pootgoed in 2014. Niet alleen pootgoed productie in Nederland, maar ook in Frankrijk. Obama is een vroege aardappel met een gladde, glanzende schil. Een moderne aardappel met als belangrijkste kenmerk een lekkere smaak. Obama wordt inmiddels verkocht in vele landen in Europa. Van Zweden tot Slovenië en van Tsjechië tot Spanje. Ook heeft de Obama inmiddels de oversteek naar Canada gemaakt.
 

Kooi wil tijdens deze Potato Days laten zien dat Festo en Magistral op korte termijn meer van zich zullen laten horen. En dat Obama inmiddels klaar is om de volgende stap te zetten.
 
Locatie Rassenshow:
Hotel van der Valk
IJsselzaal
Hooiveld 9
8302 AE Emmeloord
 
Voor meer informatie:
Heliconweg 52
Leeuwarden
Postbus 364
8901 BD Leeuwarden
T: 058-2941645
F: 058-2941646
E: info@selectiebedrijfkooi.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.