Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jacky Boussier: "Iedereen biedt overal spotgoedkoop aan"

Keihard gevecht op hardfruitmarkt

Tholen - In de hardfruitmarkt is het momenteel een keihard gevecht. Exporteurs die normaal gezien sterk op Rusland waren, zitten nu op markten waar andere handelaren al actief waren. "Ze zitten letterlijk in ons vaarwater en bieden het vaak voor minder aan", vertelt Jackie Boussier van exporteur Boussier. "Dit zorgt ervoor dat de prijs enorm onder druk staat. Een spijtig gegeven aangezien we dit jaar een mooie oogst hadden met een goede kwaliteit en maatvoering."

Prijsdruk
Hij vervolgt: "Ons geluk is dat we niet afhankelijk van Rusland zijn en al jarenlang onze vaste afnemers hebben in landen als Duitsland, Scandinavië en Engeland. Maar daar komen nu ook concurrenten op af. Door het Rusland-gebeuren biedt nu iedereen overal hun producten aan tegen spotgoedkope prijzen. Daar kunnen wij niet helemaal in mee. Wij kunnen meestal wel blijven leveren, maar zitten enorm met de prijsdruk. Mogelijk gaan we dit jaar gelijk spelen, maar het zal waarschijnlijk geen winst worden."



Industrie trekt aan

Qua prijzen ligt het momenteel een tijdje stabiel. "Appelen gaan nog moeilijker weg doordat er extra concurrentie is uit Polen. Bij peren ligt de kostprijs van een kilo ongesorteerd rond de 35 cent. Daarbij komen sorteerkosten bij en zit je gauw op 40/42 cent kostprijs voor de teler. Voor de beste peren krijgen ze maar 40 tot 45 cent uitbetaald, dus de middenprijs ligt rond de 30/32 cent. Ze werken dus altijd met verlies." Jackie geeft aan dat er voor goede appelen nog 40 tot 45 cent wordt gegeven, maar dat de prijzen over het algemeen lager liggen. "Het enige voordeel in de markt is nu dat industriefruit duurder aan het worden is. In het begin hebben fabrieken sterk doorgewerkt voor een lage prijs, maar ze hebben nu een tekort aan volume. Voor het ogenblik staat alles in de cellen. Als men nu industrie-appelen nodig heeft, moet daar tamelijk wat geld voor worden neergeteld."

Niet fijn handelen
Sommige telers hebben hun oogst laten hangen, maar ondanks dat staat er nog veel in de cellen. "Een groot deel nam het risico toch maar en zette de cellen vol in de hoop dat er toch iets winstgevend uitkomt." Volgens Boussier is het momenteel niet fijn handelen. "Het is moeilijk te zeggen wat er gaat gebeuren. Het is natuurlijk ook niet alleen Rusland, ook Polen zit ons lelijk dwars. Die hebben massa's appelen en brengen het goedkoop op naar diverse markten. Wij doen nog goede export naar Duitsland, maar daar zit wel een verandering in. Normaal exporteerden we 50% fruit en 50% groenten naar dit land. Nu is het nog maar 25% fruit en 75% groenten." Hij geeft aan dat er ondertussen wel steeds meer peren geëxporteerd worden naar een aantal voormalige Sovjetrepublieken. "Dit is een tendens die reeds een aantal seizoenen aan de gang is, maar het is afwachten hoe dat in de huidige context mogelijk blijft."

Nieuwe markten?
"Handelen naar nieuwe markten is een noodzaak. Zeker nu met de sluiting van Rusland", vindt Boussier. "De mogelijkheden om op korte termijn oplossingen voor de afzet van grote hoeveelheden in andere markten te vinden zijn beperkt. Dankzij haar goede bewaarbaarheid is de Conference het ideale exportproduct voor verre markten. Maar eenvoudig zal het niet worden. In het Midden-Oosten bijvoorbeeld, heeft onze conference peer als 'nadeel' dat ze ruwschillig is. Dat zien zij als klasse 2. Het duurt nog wel een tijd dat een markt zo'n nieuw product gewend is. Daarnaast is er nu wel toestemming voor toegang tot bepaalde markten, maar uiteindelijk duurt het nog maanden voordat je daadwerkelijk van start kunt gaan. Ook hebben ze vaak strenge voorschriften. Chinezen komen bijvoorbeeld zelf hun boomgaarden uitkiezen waarvandaan ze producten willen. Dat maakt het allemaal nog lastiger. Je hebt geen vrijheid meer", besluit hij.

Voor meer informatie:
Boussier
Colenstraat 11a
3840 Borgloon - België
T: +32 12 74 19 91
F: +32 12 74 47 54
info@boussier.be
www.boussier.be