Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Alan Wilson, Waitrose:

"Met Britse tomaten even zelfvoorzienend worden als met aardbeien"

"De Britse tomaat heeft een enorm potentieel, maar er zijn nog wel zaken waar we aan moeten werken", vertelt Alan Wilson, technisch directeur van Waitrose. De Brit somt belangrijke ontwikkelingen in de tomatensector die van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van de markt.

Een van de sterke punten van de Britse tomaat is de smaak. "De kwaliteit van de Britse tomaten trekt de klanten aan en dat staat bij ons op één Daarom verbinden we ons op de lange termijn aan de Britse tomaten." Maar het aandeel van de Britse tomaten binnen het Verenigd Koninkrijk is met twintig procent te laag. "Daar moet aan gewerkt worden. en met de nodige moeite kunnen we dit verbeteren. Kijk naar de Britse tomaten: 25 jaar geleden was ons aandeel in de aardbeienmarkt heel laag, nog geen 10%. Tegenwoordig halen we in het seizoen 98%!"


Alan Wilson van Waitrose.

Tomaten zouden op de markt meer gewaardeerd moeten worden, net als de aardbeien. Volgens hem ligt daar ook een rol voor telers. Zij moeten meer binding met de klanten zoeken en de Britse tomaat mee promoten. "Laat je meer horen, wordt meer zichtbaar. Als we over tien jaar een levendige sector willen, is dat cruciaal!" De Brtise Tomato Growers Association is daarin volgens Wilson al goed bezig.

Ook de versheid is een belangrijk aspect. telers moeten de tomaten zo snel mogelijk in de winkel krijgen. "Liefst al een paar uur naar oogst", stipt Wilson het belang van de korte keten aan. Ook de raskeuze is van belang. Volgens Wilson verwart de wildgroei aan nieuwe soorten de klant alleen maar. "Er is zeker nog ruimte voor een killer-tomaat, een absoluut unieke soort die alleen in Groot Brittannië groeit. En dan niet voor niches, maar voor massa-productie."

Een laatste punt is de jaarrond aanvoer. "Dat zou echt een doorbraak zijn. Kijkend naar de uitleg van Philips over deze mogelijkheden, denk ik dat de weg naar de toekomst onder belichting loopt."


Voor meer informatie:
Waitrose

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.