grootste Europese Urban Farming project op De Schilde

Kas van 1.200 meter op dak in Den Haag

In Den Haag komt het grootste Urban Farming project van Europa: UF De Schilde. Op de voormalige Philips-fabriek aan de televisiestraat, nog ontworpen door de opa van Rem Koolhaas, komt een meerlaags urban-farming centrum.

Urban Farmers is begonnen met de ontwikkeling van UF De Schilde in oktober 2013, nadat het als één van de winnaars van de door de gemeente Den Haag uitgeschreven business-challenge Stadslandbouw Den Haag het dak van De Schilde ter beschikking kreeg. Deze wedstrijd is door de gemeente uitgeschreven met als doel dit markante gebouw stapsgewijs gevuld te krijgen met ondernemingen die zich bezig houden met stedelijke voedselproductie. Sindsdien heeft UF het Amsterdamse architectenbureau Space8Matter en enkele andere Nederlandse bedrijven uit de (tuin)bouwsector in de arm genomen om tot een passend en realistisch ontwerp te komen.Met een totale investering van <2.6 miljoen, zal UF De Schilde de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden. Met een kas van 1.200 m2 op het dak, waarin exclusieve groenten worden geteeld, een indoor visboerderij von 300 m: en een high-tech teeltfaciliteit van 250 m: waarin gebruik wordt gemaakt von hydroponics en LED-verlichting. Diverse investeerders, zowel van publieke als van private aard, hebben zich al aan het project gecommitteerd en de verwachting is dat in januari 2015 de financiering volledig rond zal zijn.

Vanaf het begin heeft UF koplopers van de in en om her Westland geconcentreerde tuinbouwindustrie, zoals Certhon, Koppen BC, Priva en Rijk Zwaan, moor ook Philips aan zich weten te binden. mede dankzij de kennis van Deloitte over de lokale ondernemersomstandigheden weet UF dit nieuwe uithangbord voor zowel het Westlandse tuinbouwcluster als de Nederlandse tuinbouwindustrie tot stand te brengen.Ook de gemeente Den Haag heeft, met procedurele ondersteuning, als intermediair bij de totstandkoming van de huurovereenkomst en door klaar te staan en waar nodig te helpen, UrbanFarmers geholpen om tot dit innovatieve stedelijke project te komen.Mark Durno – mark@urbanfarmers.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Stadslandbouw ontwikkelt zich wereldwijd, op braak liggen de grond, stukjes moestuin, buurttuinen, daktuinen en ook in stadskassen en straks in vertikale teelt in hoge torens.
Maar, als productiekosten te hoog zijn zoals in dit project en het is alleen maar prestige, dan wordt het niets.
Dit project is heel erg belachelijk duur en dus nooit rendabel te maken. Telen in gespecialiseerde (Westlandse) bedrijven is dan veel beter, effectiever en rendabeler, en ook is er dan meer grip op duurzaamheid, bestrijding en al wat nodig is om tuinbouw rendabel te maken.
In plaats van onbetaalbare megalomane projecten kan energie en geld beter worden ingezet op duurzame effectieve Local for Local teeltsystemen zoals wij in Westland al hebben. Let wel, ik ben voorstander van aanleggen van stadsmoestuinen om kinderen en ouders te laten ervaren wat duurzaam, gezond en lekker voedsel is. Dat is ook nog eens een goed middel tegen obesitas en allerlei kwalen.
Aad van Uffelen
Aad van Uffelen, Naaldwijk - 2014/11/04 15:49:49.000


Heeft men enig idee of dit project ooit rendabel zal worden?

Wat zal de prijs zijn ivm de traditionele producten?
jan prinsen, waasmunster - 2014/11/03 14:32:56.000


Als je 10% jaarkosten (afschrijving, rente, onderhoud) op de investering rekent. Kom je al op een kostprijs van € 4,64 per kg product. Hier komen kosten voor arbeid, energie, meststoffen zaden e.e nog bij.
E. van der Ven, Oud Beijerland - 2014/11/03 14:54:35.000


Bouwkosten € 2167,- / vierkante meter!
Weer een prestige project!
Wie gaat dit betalen?

Jaap, Buitenland - 2014/11/04 00:11:31.000


De rentabiliteit van megalomane projecten uit zich meestal niet in de kwartaalcijfers. Het gaat om de verbeelding.
Michiel Cappendijk, Den Haag - 2015/02/17 11:38:32.000Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven