Zwitserland registreert rijke oogst aan zomerfruit

De Zwitserse bessen- en steenfruittelers konden in 2014 veel vruchten oogsten, meldt de Duitse website Proplanta.de. De regenachtige zomer zorgde echter voor uitdagingen bij de oogst en bij de verkoop. De voorbereidende werkzaamheden voor de bessenoogst van 2015 zijn inmiddels alweer in volle gang, terwijl de steenfruitoogst nog niet is afgesloten.

Het weer was het overheersende thema gedurende de gehele zomervruchtencampagne van 2014. De zomer van 2014 viel quasi in het water. Dit had echter geen negatieve uitwerkingen op de oogsthoeveelheden, want bij de meeste fruitsoorten waren deze buitengewoon groot.

De eerste aardbeien onder folie werden reeds begin april geoogst. De vollegrondsteelt leed aanvankelijk wat onder het vochtige, koele weer in mei. Desondanks namen de oogsthoeveelheden halverwege mei sterk toe. In de eerste week van juni oogstte men in totaal 1.490 ton. De beste dag was 6 juni met 280 ton geplukte aardbeien. In 2013 werden dergelijke hoeveelheden pas midden juni bereikt. De kwaliteit van de aardbeien was ondanks koele temperaturen en veel regen goed. Met in totaal 8.725 ton overtrof de oogsthoeveelheid van 2014 de vorige recordwaarde van 6.995 ton uit 2013 met zo'n 25%.

De oogst van zomerframbozen startte midden juni. Begin juli bereikte de oogsthoeveelheid een hoogtepunt met een weekhoeveelheid van 160 ton. Daarna daalde de oogsthoeveelheid weliswaar tot eind juli, maar deze bleef met weekhoeveelheden van rond de 70 ton toch nog zeer stabiel tot midden september. De totale frambozenoogst viel dit jaar met 1.405 ton 18% groter uit dan die van vorig jaar met 1.192 ton.

Bij de overige bessen was er ook sprake van een goede oogsthoeveelheid. Bij de bramen was er met 420 ton zelfs sprake van een nieuwe recordoogst, 60 ton meer dan vorig jaar. Maar ook blauwe bessen werden met 457 ton duidelijk meer geoogst dan in de voorgaande jaren (toen lag de oogsthoeveelheid rond de 320 ton). Aalbessen werden met 278 ton iets minder geoogst dan vorig jaar (305 ton).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven