Export is de motor van de Italiaanse tuinbouw

De export is nog steeds de drijvende kracht van de Italiaanse landbouw, zo blijkt uit het actuele statusrapport van het 'National Institute of Agricultural Economics Research' (INEA). Volgens dit rapport exporteerde het land in 2013 agrarische producten ter waarde van 33,6 miljard euro. Dat was 6% meer dan in het voorgaande jaar. Daarbij lag de export naar andere EU-landen op 22,5 miljard euro, een plus van 5%. Maar ook de leveringen naar de VS, Australië, Azië en Afrika namen toe.

De belangrijkste productgroep was ook in 2013 wijn, met een exportwaarde van 5,1 miljard euro, gevolgd door groenten en fruit met 4,5 miljard euro en olie met 1,3 miljard euro. Echter steeg in het afgelopen jaar ook de import van grondstoffen en halffabricaten naar Italië, wat volgens INEA de stijgende afhankelijkheid van Italië van het buitenland onderstreept.

In totaal nam de productie en verwerking van landbouwproducten net als het binnen-landse verbruik in het afgelopen jaar licht af, wat echter op werd gevangen door de hogere prijzen. Daarmee is de agrarische sector met een productiewaarde van 55 miljard euro in 2013 volgens INEA in deze tijden van recessie relatief stabiel.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.