Leon van Meir:

"Uienmarkt maakt even pas op de plaats"

Tholen - De laatste weken zijn er enorme volumes uien verkocht, maar momenteel wordt er volgens Leon van Meir van de gelijknamige uiengroothandel in Steenbergen even een pas op de plaats gemaakt. "Er is een grote boot naar Afrika weg. De orders stromen nog wel langzaam binnen, maar veel inkopers en exporteurs wachten nu even af."
 
De prijs van de uien bij de teler ligt rond de 9/10 cent, afhankelijk van de afstand tot de verwerker. De baalprijs ligt rond de 13/14 cent. Volgens Leon zijn de telers redelijk genegen tot verkoop en is er ook al veel verkocht. "Een dubbeltje voor een kilo uien vroeg in het najaar is gewoon, zeker afgezet tegen de huidige aardappel- en peenprijs. Dat geld kun je maar gewoon binnen hebben. Als de baalprijs verder omhoog gaat, neemt het risico navenant toe dat er weer bestemmingen afvallen. Iedereen is gebaat bij stabiliteit."
 
"Ik adviseer de telers dan ook vaak om de risico's te spreiden en bijvoorbeeld de uien te verdelen over vier cellen en die gedurende het jaar te verkopen. Dan doe je het nooit verkeerd. Maar tegenwoordig hebben in Nederland de telers vaak één grote cel, die ze ook nog eens in één keer leeg willen hebben. In België is dat anders. Daar koop je wekelijks nog een paar vrachtjes bij de boer. Dat is dan ook de reden dat wij uien met regelmaat verkopen uit onze pool. Je doet met alle markten mee."
 
Hoe de markt zich verder zal ontwikkelen, is volgens Leon moeilijk te voorspellen. "Ik ben niet pessimistisch gestemd. De kwaliteit van de uien is heel goed en de opbrengsten zijn niet super groot. Er heerst in de markt wel een bepaalde angst voor de tweede helft van het seizoen als de uien Rusland niet in kunnen. De verwachting is dat het minder zal worden, maar de uienmarkt is niet te voorspellen. Als iedereen denkt dat de uien goedkoop worden, worden ze juist vaak duurder en vice versa.
 
Voor meer informatie:
Van Meir Uien B.V.
Boonhil 8
4651 VW Steenbergen
Tel: 0167 - 54 22 20
Fax: 0167 - 54 22 28
info@vanmeir.nl
www.vanmeir.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.