Britse onderzoeker vrijgesproken in eerste zaak in Thaise Rechtbank

Goed nieuws voor de mensenrechtenverdediger Andy Hall. Door een vormfout in de bewijsvergaring heeft het Thaise Prakanong Hof in Bangkok Hall vrijgesproken van 'het belasteren Thaise onderneming Natural Fruit Co Ltd'. De rechtszaak was de eerste in een reeks van vier tenlasteleggingen, ingediend tegen Hall voor zijn poging om ernstige mensenrechten schendingen in het Thaise ananas verwerkingsbedrijf aan de kaak te stellen. Voor de overige drie aanklachten kan hij in totaal zeven jaar gevangenisstraf krijgen en een boete tot $10 miljoen. Hoewel deze eerste zaak een positieve uitkomst heeft, wijzen NGO's wereldwijd op de ernst van de overige rechtszaken. Met deze zaken staat immers de vrijheid van het monitoren en rapporteren van misbruik van werknemers in onze voedselketen op het spel.

Brief met taart
Verschillende NGO's bezochten de Thaise ambassades in Washington DC, Helsinki, Londen en Den Haag om hun ongerustheid tegen de rechtszaken te uiten. Mede namens meer dan 30 NGO's uit de hele wereld, overhandigden zij een brief aan de Thaise ambassadeurs, die de Thaise regering vraagt om de ernstige schendingen van de mensenrechten en de rechten van werknemers gepleegd door de Thaise ananasproducent Natural Fruit Co Ltd., te onderzoeken. Omdat Andy Hall vandaag jarig is, werd de brief vergezeld met een omgekeerde ananastaart. Deze symboliseerde de onbalans in de rechtszaak: één man die vecht voor de mensenrechten en wordt aangeklaagd door een machtige organisatie (Natural Fruit Co Ltd.), terwijl deze zich schuldig maakt aan het schenden van die mensenrechten.

In Den Haag overhandigde Fairfood International de brief en taart aan de Thaise Charge d'Affaires, mevrouw Sirilak Niyom. De zaakgelastigde toonde haar dankbaarheid voor onze bezorgdheid en kondigde aan dat het Thaise Ministerie van Arbeid de beweringen uit het onderzoek van Hall serieus neemt en onderzoekt. Anselm Iwundu, Directeur Fairfood International zei: "We zijn blij voor Andy dat zijn eerste lasterzaak is afgewezen. Echter roepen we de Thaise overheid op om een duidelijk standpunt in te nemen ter verdediging van de mensenrechten. We hopen verder dat de Thaise overheid op korte termijn maatregelingen neemt ter bescherming van alle werknemers in de Thaise voedselindustrie."

Vrijheid van meningsuiting
Tijdens zijn onderzoek naar de Thaise voedselindustrie, stuitte Hall op slechte arbeidsomstandigheden, onwettig lage lonen, het ongeldig maken van verblijfsdocumenten van arbeiders, kinderarbeid en excessieve overuren. Hij meldde deze schendingen direct aan de Thaise autoriteiten. In plaats van het onderzoeken van hun eigen falen, startte een van de genoemde bedrijven, Natural Fruit Co Ltd., daarop strafrechtelijke en civiele procedures. Fairfood gelooft dat het de plicht is van NGO's om dergelijke gevallen te bestrijden en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

Hall heeft nog drie rechtszaken te gaan. Fairfood en de andere NGO's vragen de Thaise regering om ervoor te zorgen dat de Halls' recht op vrijheid van meningsuiting wordt gerespecteerd en dat de andere rechtszaken worden geseponeerd. Iwundu: "Zulke SLAPP zaken (rechtszaken om mensen te intimideren) zijn ontoelaatbaar. Gisteren was een eerste goede stap. We willen ervoor zorgen dat dit een precedent schept voor de volgende tenlasteleggingen."

Over Andy Hall
Andy Hall is een mensenrechtenverdediger die dapper wijdverbreide mensenrechtenschendingen in Thailand aan de kaak stelt. Het recht op vrijheid van meningsuiting is noodzakelijk om regeringen en bedrijven aansprakelijk te kunnen stellen voor misstanden in landen en aanvoerketens. Hall was co-auteur van een rapport getiteld 'Cheap Has a High Price', dat NGO Finnwatch in januari 2013 publiceerde. Dit rapport bracht ernstige inbreuken op de rechten van arbeiders in Thailand aan het licht. Natural Fruit Co Ltd., een van de bedrijven die in dit rapport werd genoemd, diende in februari en juli 2013 rechtszaken in tegen Andy Hall wegens smaad. In juni 2014 werd dit Andy officieel ten laste gelegd. Hij is vrij op borg, maar zijn paspoort is ingenomen en hij kan Thailand niet verlaten. Afgelopen september vond de eerste rechtszaak plaats, waarin de rechter gisteren de eerste van vier uitspraken deed.

Over Fairfood International
Fairfood heeft als missie om de sociaal-economische omstandigheden van de kwetsbare mensen binnen de voedselproductie te verbeteren, namelijk de kleine boeren, arbeiders (in het bijzonder vrouwen) en de consument. Fairfood streeft naar duurzame productie en consumptie van ons voedsel door het beleid en de werkwijze van overheden en internationale bedrijven in de voedsel- en drankindustrie te beïnvloeden. Fairfood is ook actief bezig om misstanden in arbeidsrechten bloot te leggen, specifiek met betrekking tot het recht op een leefbaar loon in de garnalen-, tomaten-, en ananasindustrie. Dit is in lijn met de activiteiten van Andy Hall.

Voor meer informatie: www.fairfood.org
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.