Geweld en onrust bij staking haven Costa Rica

De staking in de haven Limon van Costa Rica is al meer dan een week gaande. Dit zorgde voor veel onrust geweld en er zijn ondertussen al ruim 80 mensen gearresteerd door de politie. Men is nu bang dat er in solidariteit ook meerdere stakingen in de rest van de wereld uitbreken.

De regering van Costa Rica brak gisteren met het dialoog van de staking. Het verkeer rondom de haven van Limon is vermoeilijkt doordat er overal vrachtwagens en andere voertuigen expres het verkeer hinderen. Groepen demonstranten gingen ook door de straten van de havenstad in Limon en brachten een spoor van vernielingen aan.

Stakers willen dat de overheid een contract weigert tussen APM terminals die een nieuwe terminal wil bouwen. Hierdoor zou het AMP namelijk bijna de monopolie krijgen over het laden en lossen van goederen in Limon. De angst is dat 600 werknemers hun baan verliezen en de vergoedingen voor de havendiensten zullen stijgen met 300%.

De nationale Bananenvereniging in Costa Rica (Corbana) heeft vorige week een beroep gedaan op de vertegenwoordigers van de SINTRAJAP om een einde te maken aan de stakingen in de haven van Limón. Corbana zei dat de situatie het salaris van 40.000 bananen-medewerkers in gevaar brengt. "Het is zeer jammer dat deze zaken gebeuren. Niet alleen de agrarische sector wordt aangetast, maar ook het imago van ons land voor het niet voldoen aan eerder vastgestelde contracten. We roepen SINTRAJAP op dat de onderhandelingen niet worden opgelost door het creëren van conflicten, dialoog is nu noodzakelijk."

Bron: www.freshfruitportal.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.