"Ook wel de 'Rode Annabelle' genoemd"

Caithness Potatoes introduceert Celine

Caithness Potatoes is een Brits aardappelhandelshuis dat wereldwijd actief is. Begin jaren '80 is het opgericht door de Schotse kweker Jack Dunnett en pootgoedhandelaar Marcel Guindi uit Londen. Later sloten grote Schotse pootgoedteeltbedrijven van de families Doig en Smillie aan. Inmiddels staat de tweede generatie aan het roer van het bedrijf.

Het bedrijf heeft een behoorlijk marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk, Egypte, Israel, Australië, Canada en Zuid-Afrika en doet nu ook de eerste stapjes in Nederland. Het ras waarmee het allemaal is begonnen, is Nadine, groot geworden in Engeland. In Australië beslaat het ras inmiddels meer dan de helft van het areaal voor de tafelaardappelmarkt. Het ras Valor heeft de toppositie in het bedrijf inmiddels overgenomen.
 
Een prachtig paars bloeiend perceel Argos
 
Wereldwijd wordt er van de Caithness-rassen 60.000 ton pootgoed geproduceerd. De helft in eigen productie in Schotland en op de bestemmingen ver weg. De andere helft in licentie. Daarnaast worden er ook vrije rassen geteeld.
 
Zoon Jacco selecteert een nieuwkomer op het proefveld

De meeste rassen zijn typische wit/crème-vlezige Engelse tafel/grill-rassen, ook geschikt voor export, maar er wordt in rap tempo gewerkt om het pakket uit te breiden met geelvlezige rassen en rassen voor frites en chips. Dit vooral dankzij de inspanningen van hobby-kwekers uit Nederland en het Schotse James Hutton Instituut naast het eigen kweekwerk.

Binnen dit pakket van witvlezige rassen is de roodschillige, geelvlezige Celine een opvallende verschijning. Een ovale tafelaardappel met een gladde schil die vroeg velvast is. De bijzondere smaak wordt geroemd en vergeleken met die van een Roseval of Franceline. De meest typerende vergelijking is wel dat de vrij vastkokende Celine door sommige afnemers al liefkozend de "Rode Annabelle" wordt genoemd. Celine staat dan ook in het middelpunt tijdens de jaarlijkse rassenshow.

Versgerooide Celine
 
 
De wonderen van "moeder natuur" : een paars-schillige mutant van Celine

De aardappelbedrijven openen in de eerste week van november hun deuren. Heel de aardappelwereld is dan weer op stap om de vele uitgestalde rassen te bewonderen. Bij Caithness Potatoes wordt u op woensdag 5 en donderdag 6 november ontvangen door Jan-Eric Geersing op de locatie aan de Banterweg 10 in de wereldhoofdstad van de aardappel: Emmeloord. Ook de inwendige mens zal niet worden vergeten en het zal u niet verbazen dat u onder andere getrakteerd wordt op biologisch geteelde en geroosterde Celine in de schil.

Twee andere rassen die snel opkomen zijn het witvlezige frites-ras Divaa en Argos, een ras voor de export met zeer hoge opbrengst. Beide rassen hebben daarnaast ook mogelijkheden om ingezet te worden als grill-aardappel. Omdat de Britten graag een spierwitte aardappel op hun bord willen, doet Divaa het vanwege smaak en gladde schil, het ook goed als tafelaardappel.
 
 
Voor meer informatie:
Jan-Eric Geersing
Caithness Potatoes B.V.
06-10537192

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven