Kees van den Bosch, Freeland:

“Spaanse telers weten wel geld te maken met ijssla”

Tholen - Het Nederlandse seizoen ijsbergsla is voorbij en de prijzen stijgen. Waar voor Nederlands product de prijzen dit jaar de 4 euro nauwelijks raakten, wordt er voor Spaanse sla 6 tot 7 euro betaald. "Van de Spanjaarden wordt een hogere prijs blijkbaar geaccepteerd", constateert Kees van den Bosch van Freeland.

Een koude augustusmaand, een Russische boycot en een nazomer tot half oktober. Genoeg elementen om de markt voor vollegrondsgroenten goed te verstoren. In bloemkool is dat zeker gelukt, bevestigt Kees van den Bosch van Freeland. "Het begon best goed. In augustus werden ze zelfs duur – maar toen was er niets door de kou." In september kwam de oogst opnieuw op gang – en hoe? "Alles kwam tegelijk. De productie van augustus, van september en van oktober. En begin oktober werd de productie van november van het land gehaald. Ik kan niet in de portemonnee van de bloemkoolteler kijken, maar ik denk dat ze een rotgevoel overhouden van de laatste vier weken.De aanvoer zie je liever regelmatig verspreid over een week of tien." De productie van november is ook vervroegd en momenteel is weer een tekort. Het resulteert in verdubbeling van de prijs vergeleken met vorige week. "Spanje heeft niet veel. Frankrijk is op de markt, het restje van Nederland en natuurlijk het Engelse product. Daar doen wij in. Die is volop beschikbaar en van goede kwaliteit." Ook de broccoli heeft te maken gehad met de onregelmatige aanvoer. "Nu is 95% Spaans product en daar komt de komende tijd voldoende van. Die gaan een normaal seizoen tegemoet."

IJsbergsla
Ook de Hollandse ijssla is nagenoeg voorbij. Zelf heeft Van den Bosch het gevoel terug te kijken op een gemiddeld tot redelijk seizoen, maar van telers hoort hij dat het niet altijd meevalt. De ijssla was inderdaad niet altijd makkelijk weg te krijgen en maakte prijzen van gemiddeld 3 a 3,5 euro, met een maximum van 4 euro. "Voor de telers is vooral vrij teleurstellend dat het Spaanse product nu wel prijzen van 6 a 7 euro haalt." Van den Bosch heeft niet het idee dat Spanje minder product levert, of product van mindere kwaliteit. "Ik handel er niet dagelijks mee, maar heb niet het idee dat er minder is." Blijkt daaruit dat er wel ruimte is voor hogere prijzen? "In principe wel. Van de Spanjaarden wordt de hogere prijs blijkbaar geaccepteerd. Nederlandse, Duitse en Zweedse De supermarkten weten de Nederlandse telers op een plek te drukken waar ze niets anders kunnen."


Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
Tel:+31 591 670570
kees@freeland.nl
www.freeland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.