Wim Meyers van Meyers Softfruit:

"België: "Hoge aardbeienproductie van nu kan nefast zijn voor december"

Tholen - In de aardbeienmarkt loopt het naar tevredenheid en op productiegebied zit het mooie weer mee. Volgens Wim Meyers van Meyers Softfruit heeft de zon een positieve invloed op de smaak en de algehele kwaliteit van aardbeien. "Het enige nadeel is dat de volumes nu hoger liggen dan anders in oktober. Dat zou nefast kunnen zijn voor december, dan verwacht ik heel weinig aardbeien. Ik zie het niet alleen bij mezelf, maar ook bij collega's rondom. Het is allemaal wat sneller gegaan dan normaal."Hij geeft aan dat ze nu midden in de herfstpiek zitten van de najaarsteelt onder glas. "Het groeit allemaal zo hard, we hebben al een grote voorsprong ten opzichte van andere jaren. Daardoor zal er in december minder zijn. Het mooie weer kun je natuurlijk niet tegenhouden. Kassen kun je verwarmen, maar niet kouder maken. Terugkijkend naar vorig seizoen: vorig jaar plukten we twee kilo per vierkante meter en nu is dat gemiddeld al tussen de twee en drie kilo. Sommige teelten zitten al bijna aan de drie kilo. Dit is de hoeveelheid is die er geoogst werd vanaf de start van de najaarsoogst t/m nu."

Middelmatig seizoen
Wim merkt op dat de prijzen wel een beter zijn dan vorig jaar. "Toen was oktober wel een rampmaand. Het is nu geen goud, maar het zijn prima prijzen vergeleken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs is momenteel 3,20 per kilo, een prijs die kan tellen voor de maand oktober. De prijs is aanvaardbaar en heb je zeker nodig voor een dergelijke 'dure' teelt onder glas." Over het hele seizoen gezien was het volgens hem middelmatig. "Augustus was een hele goede maand maar in september waren de prijzen zwak. Begin oktober trok het even aan, maar twee weken geleden was er weer sprake van een dip naar 2,40 per kilo. Nu zitten we weer hoger gelukkig. Het teelt heel anders als je boven de drie euro zit." Hij verwacht dat de markt voorlopig stabiel blijft. "We zitten wel in een piek, maar de komende weken komen er geen gigantische volumes meer. Er is genoeg animo en als straks de volumes afnemen zullen de prijzen waarschijnlijk stijgen. De aardbeienmarkt stort niet zomaar meer in elkaar."Braambessen

Het grootste deel van zijn productie levert Meyers aan BelOrta. Daarnaast verkoopt hij ook aan huis. "Huisverkoop is nu nog steeds aan de orde, maar het loopt wel terug ten opzichte van voorgaande maanden. Opvallend is dat er dit jaar meer interesse is in braambessen. Die lopen heel goed, misschien raken de mensen er meer aan gewend. Ook over de prijs mogen we niet klagen. We waren de najaarsteelt in een dal begonnen maar nu schommelt de prijs al meerdere weken tussen de 1 euro en 1,50 per doosje van 125 gram. Dat is een mooi niveau."

Voor meer informatie:
Wim Meyers
Meyers Softfruit
Allewijstraat 3
B-3770 Riemst
GSM Wim: +32 (0)478 938826
F +32 (0)12 456647
E info@meyers-softfruit.be
W www.meyers-softfruit.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.