Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Adrian Scripps koos ervoor niet te investeren in perenAdrian Scripps begon in 1960 als teler op een traditionele hop- en fruitkwekerij in Kent. Na jaren van ontwikkeling is het familiebedrijf inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste fruittelers van het Verenigd Koninkrijk met 300 ha appelen, 30 ha Conference peren en 75 ha zwarte bessen. 

Adrian Scripps Ltd teelt fruit op vijf locaties in Kent en heeft centrale opslag- en verpakkingsfaciliteiten in Moat Farm in de buurt van Tonbridge.

Click here to see more photos.

Manager James Simpson zegt dat het seizoen uitstekend is geweest met goede lentetemperaturen, een warme, niet te natte zomer en een zeer droge september, wat ideaal was voor het plukken. "De opbrengsten zijn over het algemeen goed voor alle rassen, zoals in heel Europa. De late rassen zoals Kanzi en Breaburn hebben een bijzonder goede schil, formaat en kleur," zegt Simpson. 

"De Gala en Conference peer hadden een goede opbrengst, maar dankzij de weersomstandigheden na de bloesem is de afwerking van de schil niet zo goed. We zijn er alsnog in geslaagd het overgrote deel te verkopen aan dezelfde markten als normaal, maar er zullen er meer verwerkt worden. De verwerkingsmarkt is behoorlijk slecht vanwege het Russische embargo en de grote volumes hard fruit die uit Polen komen. Hierdoor staan zowel de verse als de verwerkingsmarkt onder druk. Onze directe verkoop is hier niet door aangetast, maar de prijzen zijn lager dan de afgelopen seizoenen.""We krijgen veel steun van retailers, die de Britse appel willen ondersteunen. Waitrose heeft net zijn twee weken durende appelfestival afgesloten en Tesco is de grootste retailer voor Britse appelen. Maar we moeten nog steeds concurreren in prijs."

Gala is het belangrijkste ras voor Adrian Scripps (115 ha), gevolgd door Braeburn (70 ha), Kanzi en Brambly. Het bedrijf is de licentiehouder voor Kanzi in het VK en verkoopt de appelen aan de meeste retailers. Het ras wordt geteeld op 33 ha, verspreid over 5 locaties om de risico's op schade door het weer te spreiden en het seizoen te verlengen. 

Simpson zegt dat de teler niet zal investeren in de perenteelt. "Tien tot vijftien jaar geleden waren we met een areaal 109 ha een van de grootste perenproducenten van het VK. Vanuit winstoverwegingen hebben we onze volumes aanzienlijk gereduceerd en ons gericht op rode appelrassen. Deze bomen produceren sneller en de opbrengsten zijn hoger."

Daarnaast is het klimaat in het VK volgens Simpson niet ideaal voor het telen van peren. In België en Nederland gaat dit beter, omdat de formaten hier groter zijn en de markt op grote exemplaren is gericht. "België heeft een aantal jaar geleden veel geïnvesteerd in peren en een groot deel van hun productie wordt naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. We wisten dat we in een moeilijke situatie zouden komen te zitten als er iets fout zou gaan. Dat zagen we niet gebeuren met dessertappelen.

Het areaal van hard fruit is de afgelopen 5-10 jaar afgenomen, maar de opbrengst is gestegen. Een vijf-jarige Breaburn boomgaard levert 70-80 ton per hectare op, terwijl een even oude perenboomgaard met moeite 30-40 ton opbrengt. Bovendien is de kwaliteit van de appelen volgens Simpson veel hoger dan die van peren. Adrian Scripps is een van de meest vooruitstrevende telers als het gaat om technologie en heeft talloze technieken geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk. Al bij het planten van nieuwe bomen wordt veel in de boomgaarden geïnvesteerd. De bodem wordt regelmatig geanalyseerd en de boomgaarden zijn uitgerust met druppelirrigatie- en fertigatiesystemen. 

Momenteel investeert het bedrijf £3 miljoen in verpakkingssystemen met robots, die fabriekswerk uitvoeren en sorteren. Ook heeft Adrian Scripps geld gestoken in een state of the art opslagsysteem en de grootste Dynamic Controlled Atmosphere in het VK, waar 3000 ton fruit tot 9 maanden opgeslagen kan worden.

Voor meer informatie:
James Simpson
Adrian Scripps Ltd
Office +44(0)1892 832406
Mobile +44(0)7734 066366

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.