Obama kan 'tax inversion' niet voorkomen

Nieuw bod Cutrale-Safra op Chiquita: 14,50 dollar per aandeel

Op de avond voor de vergadering waar aandeelhouders van Chiquita stemmen over een fusie met Fyffes, verhoogt Cutrale-Safra het overname bod met 0,50 dollar. Daarmee komt het overnamebod van de Brazilianen uit op 14,50 dollar per aandeel in cash of rond de 680 miljoen dollar.

Chiquita noteerde gisteren de grootste waardestijging in een dag sinds 11 augustus. De waarde van de aandelen stegen 8,87% naar 13,87 dollar op de beurs in New York. Ook Fyffes tekende voor winst. De aandelenkoers in Dublin steeg 0,5% naar 1,02 euro.

De directie van Chiquita neemt het nieuwe bod in overweging, maar vooralsnog is de aandeelhoudersvergadering van vandaag niet uitgesteld. Om 9 uur lokale tijd begint in Charlotte, North Carolina, de vergadering. De meeste aandeelhouders zullen dan al een stem uitgebracht hebben, per mail, telefoon of online.

Het bod van Cutrale-Safra verloopt 26 oktober. De Brazilianen geven geen garantie dat het bod blijft staan als de vergadering om welke reden dan ook uitgesteld wordt.

Eerder deze week herzag advieskantoor ISS het standpunt ten gunste van de fusie tussen Chiquita en Fyffes. Advieskantoor Glass Lewis steunt juist het bod van de Brazilianen, net als aandeelhouder Wynnefiel Capital.

Obama kan 'tax inversion' niet voorkomen

De maatregelen van Obama om 'tax inversions' te voorkomen, lijkt niet effectief. De fusie van Chiquita en Fyffes past in een trend van Amerikaanse bedrijven die fuseren met buitenlandse partijen om de Amerikaanse belasting te ontduiken. Dat leidde tot verontwaardiging in Amerika, waarna de regering de regels verscherpte.

De nieuwe wetgeving is wel effectief in het voorkomen van de zogenaamde 'hopscotch loan', een manier waarmee multinationals winsten uit dochterondernemingen binnen kunnen halen zonder belasting te betalen. Deze strategie was een belangrijke reden voor bedrijven met veel geld buiten de VS om een 'tax inversion' deal te sluiten.

Wat de nieuwe wetgeving niet kan voorkomen is een constructie die bekend staat als 'earnings stripping'. In dit geval leent een bedrijf met een hoofdkantoor buiten de VS geld aan een dochteronderneming in de VS. Elke keer dat de dochteronderneming winst maakt, wordt dit als rente op de lening naar het hoofdkantoor overgemaakt. Rentebetalingen zijn deels aftrekbaar van de belasting. Door deze constructie blijft een groot deel van de winst onbelast.

Ter illustratie: voor Chiquita en Fyffes heeft deze wetgeving weinig gevolgen. Chiquita heeft ongeveer 1,7 miljard dollar overzees, die kan dus niet meer onbelast ingevoerd worden via de 'hopscotch loan' constructie. Via 'earnings stripping' kan Fyffes Chiquita overladen met schulden en de winst als rente incasseren, waarmee de belasting ontdoken wordt.

Om dit gat in de wetgeving te dichten heeft Obama steun van het Congres nodig. Maar daarmee gaat de regering ook in tegen de belangen van Wall Street, die de afgelopen jaren verdiende aan deze constructies.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven