"Kwaliteit zaaiuien lijkt beter dan voorgaande jaren"

Q.A. Services controleert dagelijks kwaliteit uien

Arno en Anthonie Kosten van Q.A. Services in Kruiningen zijn elke dag op pad om onafhankelijke kwaliteitscontroles op uien te keuren. Zij vertellen over hun positieve verwachtingen van de kwaliteit van de uien. Q.A. Services werkt vooral voor exporteurs die de ingekochte uien bij de pakstations laten controleren voor verscheping naar overzee met als uiteindelijk doel een goed en betrouwbaar product bij de overzeese klant af te leveren."Met een natuurproduct als uien, waarmee zichtbaar maar vooral ook onzichtbaar van alles aan de hand kan zijn, is kwaliteitscontrole van groot belang, want op het moment van inpakken moeten de uien nog een aantal weken de container in voor ze uiteindelijke op bestemming zijn. Nu het uienseizoen al een paar maanden bezig is en de uien van het land zijn is het spannend of de hoge verwachtingen omtrent de kwaliteit werkelijk uitkomen. In de vroege plantuien waren wel regelmatig problemen, vooral met halsschimmelrot."

Natuurlijk proces is belangrijk
"Hierdoor waren afkeuringen onvermijdelijk. Met de latere rassen ging het steeds beter. Naar onze mening is dit jaar weer bewezen dat het van eminent belang om de uien op een natuurlijke manier te laten afsterven, en op het land te laten drogen.
Wij zien nogal eens dat er te vroeg aan de plantuien begonnen wordt met binnenhalen en verwerken, waardoor het afrijpingsproces geforceerd en onnatuurlijk moet gaan, en de uien de tijd niet krijgen die nodig is. Als het product al niet goed weerbaar is vanwege te weinig bespuitingen, dan met dikke groene nekken naar binnen gaan, ontstaat er een erg onbetrouwbaar product, wat bovendien onnodig veel beschadigingen oploopt."Positief
"Over de zaaiuien zijn Arno en Anthonie positiever: in elk geval is het een feit dat het weer dit jaar gunstiger is geweest dan voorgaande jaren. Er zijn nu weer partijen die een mooie kleur hebben, waardoor ook landen die kritisch op de kleur zijn aan hun trekken kunnen komen. Wat ons opgevallen is dat de zaaiuien dit jaar een paar weken vroeger dan vorig jaar al een goed afgerijpte huid en dunnere nekjes hadden, en hierdoor waren de uien ook minder gevoelig voor bacteriën en schimmels.
Echter, om nu al gerust te zijn op het uitblijven van bijvoorbeeld koprot is te vroeg. De infectiemomenten met veel vocht en hoge temperaturen op het veld zijn er zeker geweest. De tijd moet uitwijzen of er werkelijk infectie is opgetreden. Koprot is een bewaarziekte, en de komende 2 maanden is het nog erg spannend of de ziekte uitblijft."

"Wat we dit jaar wel weer meer in de zaaiuien zien is fusarium en watervellen. Ons advies is dan ook om de opgeslagen uien scherp te blijven volgen de komende tijd.
Het zou het aanzien van de Nederlandse ui goed doen als dit seizoen een betrouwbaar product geleverd wordt."

Aan voorspellingen over de toekomst van de uiensector waagt Q.A. Services zich niet. "Natuurlijk horen en lezen ook wij allerlei meningen hierover. Wij zij van mening dat elke teler en verpakker nu vooral oog voor kwaliteit moet hebben, zodat er een goed eindproduct de wereld overgaat. Uiteindelijk is dat wat de sector perspectief biedt. Dat de klant tevreden is, en een nieuwe order plaatst. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij."

Voor meer informatie:
Arno Kosten
Tel 06-23756880
info@q-a-services.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven