Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Normaal zijn de vruchten rond deze tijd rijp"

Griekenland: citrus snakt naar koude nachten

Tholen - Van 18 tot en met 21 oktober bracht Biojournaal-redacteur Lenneke Schot een bezoek aan diverse bio-telers in Griekenland. De persreis werd georganiseerd door Gerasimos Karantinos, die aan de leiding staat van coöperatie Bio Net West Hellas. Maandagmiddag 20 oktober ging de groep op bezoek bij Sotiris Ligdas en zijn zoon Giorgos.


Sotiris Ligdas.

Het teeltbedrijf van Sotiris is gevestigd in de Griekse regio Kalyvia, in de vallei van de Acheloos rivier. Ongeveer de helft van het citrus dat in deze regio geteeld wordt is volgens Gerasimos biologisch. "Sotiris is één van de eerste telers die zich bij Bio Net West Hellas aangesloten heeft", aldus Gerasimos.



Gerasimos gaf aan dat Sotiris bewust wat vroegere rassen teelt en dat daardoor zijn clementines en sinaasappelen vaak eerder rijp zijn dan bij de andere telers van Bio Net West Hellas. Maar ook deze teler ervaart de gevolgen van het warme weer. "Door het uitblijven van de koude nachten zijn de vruchten nog niet rijp. Andere jaren waren ze dat rond deze tijd wel." De verwachting is dat de oogst op zijn vroegst over ongeveer 15 dagen kan beginnen. "Als het zo doorgaat qua weer zullen de producten pas midden november beschikbaar zijn." Inmiddels is het overigens wat kouder geworden, dat is dus goed voor de oogst.



Door de boomgaard heen lopend vielen onder meer de verschillende blauwgekleurde boomstammen op. "Dit is koper dat we gebruiken tegen schimmel." De meeste sinaasappelen die wel al oranje waren bleken aangetast te zijn door de Middellandse-zeevlieg (Mediterranean fruit fly). "Deze vlieg veroorzaakt veel problemen, zeker wanneer het zo lang warm blijft." Toch verwacht Gerasimos hierdoor niet heel veel verlies van productie. "Wel hebben we snel slecht weer nodig!"


De vrucht rechts is al oranje, dit is het gevolg van aantasting door de Middellandse-zeevlieg.

Sotiris teelt onder meer sinaasappelen (Navelina, Valencia en Moro) en mandarijnen (Clementines, Ortanic en Nova).


Zonovergroten boomgaard met voornamelijk nog groene sinaasappelen.


Gerasimos Karantinos toont het verschil tussen een bijna rijpe en een nog groene sinaasappel.


Voornamelijk groen/gele sinaasappelen aan de bomen.


Proeven van de sinaasappel.

Voor meer informatie: www.bionetwesthellas.gr