"Dominiek Keersebilck: "Hopen op winterweer voor onze producten"

"Spruitenprijzen marktconform"

Tholen - Eind augustus werden de eerste spruiten op de REO-Veiling aangevoerd, maar dat waren nog zeer kleine volumes. Het seizoen begon wat later dan normaal door het natte weer in augustus. In september was de aanvoer hoger, 86 ton. Vanaf volgende week zullen de volumes pas echt gaan toenemen", vertelt commercieel directeur Dominiek Keersebilck. "De teeltomstandigheden in september waren niet echt bevorderlijk door het warmere weer. Ook op de consumptie heeft dat niet zo'n goede invloed."Marktconform
De echte spruitjestijd zal waarschijnlijk binnenkort aanbreken. "Afgelopen weken was het nog prachtig weer, maar deze week was het al wat kouder. Qua prijzen zitten de +33 spruiten deze week rond de 70 cent, maar de prijzen schommelen momenteel vrij veel.. Voor de maand oktober is dat marktconform, in september was de prijsvorming moeilijker door de weersomstandigheden." Dominiek vertelt dat West-Vlaanderen een belangrijke spruitenregio is, ook voor de diepvriesindustrie. "Deze sector neemt grote volumes kleine spruiten af, de grote spruiten zijn dan weer beter gepast voor de versmarkt. Vraag en aanbod in spruiten zijn dus zowel afhankelijk van de versmarkt als van de diepvriesindustrie. Onze familiale bedrijven kunnen echter snel schakelen met leveren aan de ene of de andere markt. Afhankelijk van de vraag kunnen zij zo aan de industrie leveren, beide markten zijn complementair."

Differentiatie
De belangrijkste afnemer van spruiten is, na het binnenland, Frankrijk. De laatste jaren gaat ruim de helft van onze export naar dat land. De tweede markt is Duitsland en de derde Nederland." Vorig jaar vertelde hij dat REO ook op het gebied van spruiten innovatief bezig is. "We blijven ons differentiëren. Er zijn grote volumes machinaal geschoonde spruiten, die grotendeels richting verpakkers in de diverse landen gaan.. Daarnaast bieden we ook handgeschoonde, die vertrekken vaak in punnets. De prijs van deze soort ligt ook hoger, vanwege de specifieke handenarbeid. Dergelijk product kan dan ook worden aangeboden in een wat duurdere verpakking. Ondertussen werken ook telers mee aan de uitbreiding van de inpakmogelijkheden en kunnen we ook grote volumes in flowpack aanbieden, naast traditionele verpakkingen en in bulk. We staan voor alle vragen open."Franse producten

Het spruitenareaal is vrij stabiel, met zo'n 2.000 hectare beteelde oppervlakte in onze regio. "Maar die regio breidt nog uit. West-Vlaamse telers telen hun producten meer en meer net over de grens in Frankrijk. Sinds dit jaar werken we eraan om dat product, van oorsprong Frans, ook op die manier in de Franse markt te zetten. De Franse consument lijkt immers geneigd eerder te kiezen voor een product van eigen bodem. Eigenlijk volgen we onze producenten over de Belgisch-Franse grens."


Dominiek Keersebilck

Nooit inboeten op kwaliteit
Dominiek eindigt: "In sommige producten, ik denk aan prei en witloof, maar ook nog enkele andere producten, is de prijsvorming dit jaar niet goed en dat laat zich voelen bij de telers. Als REO Veiling vermarkten we gelukkig ruim 60 producten, zodat we ook enkele producten hebben die het tot nu toe gewoon goed deden. In moeilijke marktomstandigheden blijft het volgens mij echter uiterst belangrijk om nooit in te boeten op kwaliteit en vernieuwing. Vanuit de REO Veiling moeten we, samen met onze producenten, verder werken aan een beter product, die we op een betere manier tot bij de consument kunnen brengen. Dat blijft het streven, ook voor spruiten!"

Voor meer informatie:
Dominiek Keersebilck
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B-8800 Roeselare
Tel: +32-51231206
Fax: +32-51231289
www.reo.be
info@reo.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.