"Geautomatiseerd druiven onttrossen heeft grote potentie voor AGF-sector"

Pluckr wint Food Valley Award 2014

De Pluckr, een machine die met ultrasone trillingen razendsnel druiven van de tros haalt met nauwelijks of geen beschadiging, heeft de Food Valley Award 2014 gewonnen. De machine is ontwikkeld door JFPT/foodlife in nauwe samenwerking met TOP.
 
"Het winnen van deze prijs is echt fantastisch. Het is een enorme stimulans voor ons om door te gaan met innoveren. Nieuwe technologie in de markt zetten, is een grote uitdaging. Het winnen van de Food Valley Award zal ons hier in de toekomst zeker bij helpen," zegt Patrick Jansen van JFTP/Foodlife. Wouter de Heij van TOP vult aan: "Wij zijn ontzettend trots op het resultaat van onze samenwerking. Het winnen van deze award is de kers op de taart en bewijst dat innovatieve techniek oplossingen brengt om de sector winstgevender te maken. We zijn blij dat we daar zo aan kunnen bijdragen."


 
De nieuwe druivenonttrosser is een compacte machine met drie tot twaalf koppen, die elk bestaan uit een roestvrijstalen grijpertje en een trilsysteem. Afhankelijk van het aantal koppen is de Pluckr in staat om driehonderd tot zeshonderd kilo druiven per uur te verwerken. Ter vergelijking, handmatig is twintig kilo onttrossen per uur haalbaar.

Uniek aan deze machine is het gebruik van de ultrasone triltechniek in combinatie met de aandrijftechniek die zowel op en neer als van voor naar achter beweegt. De druiven worden zo zonder of met nauwelijks beschadiging losgetrild in tegenstelling tot de bestaande systemen waarin de druiven worden los gemasseerd. De machine kan bovendien goed worden gecombineerd met de nieuwe technologie waarbij de vruchten onder gecontroleerde omstandigheden worden ingepakt zodat de houdbaarheid van de druiven tot zo'n drie tot vier weken kan worden verlengd.
De jury van de Food Valley Award stelt over de Pluckr: "We zijn onder de indruk van de combinatie van verschillende innovaties die in deze machine zijn verwerkt. Het is bijzonder hoe JFPT/foodlife en TOP intensief hebben samen gewerkt met onderzoekers om nieuwe technologie├źn in deze machine te verwerken. Wij geloven dat de Pluckr een aanzienlijk marktpotentieel heeft vanwege de brede toepasbaarheid. De machine biedt ook grote voordelen voor de groente- en verwerkende industrie."

Dit jaar reikt Food Valley NL voor de tiende keer de Food Valley Award uit. Een onafhankelijke vakjury heeft de inzendingen beoordeeld op het innovatieve karakter, economische haalbaarheid, originaliteit en de mate van samenwerking bij de ontwikkeling. Naast de Pluckr werden dit jaar genomineerd: de duurzame en isolerende cadeauverpakking voor champagne van PaperFoam en Veuve Clicquot en de koelverse, gepascaliseerde babyvoeding van Pit-Foodconcepts.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven