Perensector in Niagara zet al zijn geld op nieuw ras AC Harovin SundownDe Kieffer, die vroeger werd gedeeld om te worden verwerkt in coserven, stond bekend om zijn bijzondere resistentie tegen de verwoestende ziekte bacterievuur. Deze eigenschap leeft voor in een nieuw perenras, waar telers hun hoop op gevestigd hebben. Zij hopen dan ook dat consumenten enthousiast zijn over de smaak. 

De AC Harovin Sundown peer zal dit najaar in winkels verschijnen, zodat nieuwsgierigen het fruit alvast kunnen proeven, voor het op de Royal Agricultural Winter Fair in Toronto wordt gelanceerd. 

Het is de eerste peerkruising in Canada, ontwikkeld in Harrow en geperfectioneerd door het Vineland Research and Innovation Centre. "Consumenten krijgen eindelijk een peer die goed smaak," zegt Mike Ecker, directeur van de Vineland Growers' Co-op, die de Sundown zal verkopen. 

"Bartletts en Boscs zijn prima van smaak, maar vanwege hun gevoeligheid voor bacterievuur moeilijk in Ontario te telen. Ze zijn ook een beetje de slome duikelaars van de fruitwereld," zegt Nelson Thwaites, die samen met zijn vader Sundown peren teelt. "Niemand wordt echt enthousiast van peren," vult vader John Thwaites aan. "Er zijn geen nieuwe rassen. De Bartlett en Bosc zijn op de markt sinds 1800. Ze zijn saai," zegt John Thwaites. 

De Thwaites behoren tot de 21 telers in Canada die de Sundown telen. Het klokvormige fruit heeft een lichtgroene schil, een rode blos en stevig vruchtvlees. Vooral die laatste eigenschap is belangrijk om mensen die een afkeer hebben van papperige peren, het fruit een nieuwe kans te geven.

De telers zullen samen zo'n 150 ton Sundown peren produceren om de Canadese markt volgend jaar te voorzien. De lancering is een jaar later dan aanvankelijk gepland, omdat er, zoals Ecker opmerkt, "veel gedaan moet worden om mensen warm te laten lopen voor een nieuwe peer."

Een van de klussen die geklaard moet worden is het vinden van een nieuwe naam. Hoewel 6.000 mensen tijdens een wedstrijd in 2007 op 'Sundown' stemden, blijft de naam niet hangen bij consumenten. "De volledige naam, AC Harovin Sundown, rolt niet lekker over de tong, zegt Lana Culley van Vineland. "AC staat voor Agriculture Canada en Harovin is een samensmelting van Harrow en Vineland. De naam Sundown kan niet als handelsmerk geregistreerd worden." Komend najaar zal een focusgroep, die onderzoekt wat mensen van de nieuwe peer vinden, een lijst opstellen, op basis waarvan een nieuwe naam gekozen wordt die de eigenschappen van Sundown goed omvat. 

"Ook moet er dit jaar geƫxperimenteerd worden met opslag en optimale oogsttijd," zegt Ecker. "We kunnen dankzij de Sundown, die goed bewaard kan worden, peren leveren van oktober tot maart, lang nadat het seizoen van de Bartletts en Boscs voorbij is. Maar een nieuw ras op de markt brengen draait allemaal om timing."

"De hele sector is afhankelijk van de nieuwe peren, waarvan de Sundown de belangrijkste is," zegt Ecker. "Het gaat hier om het voortbestaan van de perensector, niet alleen in Ontario, maar in heel Canada. Dit is onze kans om onze sector te laten bloeien."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven