Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Dirk van Nieuwkerk, Anaco Greeve

Opleving in tomatenmarkt: tros overstijgt los

Tholen - Het heeft een heel seizoen geduurd, maar de prijzen van de trostomaten zijn op het moment helemaal niet slecht. Ze overstijgen de prijzen van los momenteel zelfs behoorlijk, vertelt Dirk van Nieuwkerk van Anaco Greeve. Spaans product is er nog niet veel.

Bij Anaco Greeve wordt er nog volop Nederlandse tomaten verhandeld, vertelt Dirk van Nieuwkerk. "Marokko begint een klein beetje, maar dat gaat naar Rusland. Er is nog wat uit Polen, maar die schijnen niet erg goed te zijn dus die halen we niet." Uit Spanje komt nog niet veel. "Dat mag geen naam hebben, maar dat kan iedere dag veranderen. Dan gaat het binnen twee weken erg hard."

De lagere aanvoer zorgt voor prijzen van een bijzonder aardig niveau. "De afgelopen 5 jaar hebben we geen geweldig najaar gehad. Dit najaar is bijzonder slecht begonnen en niemand had deze opleving nog verwacht." Opvallend is dat de prijzen van trostomaten momenteel een stuk hoger zijn dan die van losse tomaten. "Twee keer beter. Dat is wel bijzonder", vindt ook Van Nieuwkerk. Over het hele seizoen gezien doen de losse tomaten het een stuk beter. "Ze hebben een dipje gehad, maar doen het de laatste weken ook weer goed."

Een oorzaak van het verschil tussen tros en los zou kunnen zijn dat er in de trostomaten flink gewisseld wordt voor de belichte teelt, resulterend in een lagere aanvoer. "Dat is toch een paar honderd hectare", bevestigt Van Nieuwkerk. Belangrijker is volgens hem de les die hieruit te trekken is. "Het is voor de tuinbouw en de banken in ieder geval een mooie rekensom. Het gaat prima zo, dus voor de toekomst zouden ze eens moeten bezien hoeveel er nu in productie is. In deze situatie kun je nog eens wat voor elkaar krijgen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.