Fruit komt steeds vaker in containers aan

Flinke groei voor haven Antwerpen

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 148.344.168 ton goederen behandeld. Dat is 3,7 procent meer dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar. Zowel de containertrafiek als de behandeling van vloeibaar massagoed stijgen flink, wat de aanhoudende groeicijfers verklaart. Als de Antwerpse haven deze tendens kan vasthouden, sluit ze dit jaar af met een nieuw overslagrecord. Het voorbije jaar was met een overslag van 190,8 miljoen ton al een absoluut recordjaar.

Containers en breakbulk
De containertrafiek steeg de eerste negen maanden met 6,0 procent en kwam uit op 81.127.972 ton. Dit komt overeen met 6.725.777 TEU (+5,0%). Het conventioneel stukgoed laat negatieve cijfers optekenen (-3,2% tot 7.438.174 ton), al valt er ook positief nieuws te rapen: de aanvoer van staal zat het voorbije kwartaal fors in de lift, waardoor het rapport van de voorbije negen maanden met een groei van 4,6% tot 4.868.370 ton voorzichtig positief oogt.Meer fruit in containers
De conventionele aanvoer van fruit daalde de afgelopen negen maanden met 15,4% tot 795.044 ton. Dit betekent niet meteen dat Antwerpen in dit segment lading verliest, maar wijst er wel op dat er een shift gebeurt in de wijze van transport en dat fruit steeds vaker in containers toekomt in onze haven.

Zeeschepen

Er liepen de voorbije negen maanden 10.526 schepen (-2,3%) aan in Antwerpen. De bruto tonnenmaat van de schepen die Antwerpen aanliepen, steeg met 1,9 procent tot 251.604.830 BT. De trend van minder, maar grotere en zwaarder beladen schepen naar Antwerpen wordt daarmee bevestigd.

Toegevoegde waarde en werkgelegenheid

De directe werkgelegenheid steeg in 2013 met 1,0% : de Antwerpse haven is goed voor 61.873 voltijdse arbeidsplaatsen. In 2013 werd een directe toegevoegde waarde van 9,9 miljard euro gerealiseerd, zo blijkt uit de flashraming over 2013 die dinsdagavond door de Nationale Bank van België werd gepresenteerd. Antwerpen gaat daarmee lichtjes (-1,6 ) onder het niveau van 2012. De negatieve groei in de maritieme cluster is te wijten aan een herstructurering binnen een Belgische rederij. Zonder dit gegeven gaat de toegevoegde waarde binnen de maritieme cluster er wel op vooruit (+2,4).

Vooruitzicht

Begin deze maand zette de Federal Maritime Commission in Washington het licht op groen voor 2M, de alliantie tussen Maersk en MSC die begin volgend jaar uit de startblokken schiet en die uitdrukkelijk voor Antwerpen kiest. Op de vaarroute vanuit het Verre Oosten behoudt de Scheldehaven drie aanlopen, maar binnen één aanloop wordt Antwerpen als enige haven in de Benelux zowel met een import als een export call bediend. Op de Trans-Atlantische vaarroute gaat Antwerpen van twee naar drie aanlopen.

Bron: Haven van Antwerpen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.