Argentinië: bessensector zal het moeilijker krijgen

Argentinië zal op middellange termijn een belangrijke ontwikkeling zien bij de bessen verwerkende industrie. Dit is grotendeels het gevolg van de dalende internationale prijzen, waardoor het land meer moet concurreren met buurtland Peru voorspelt Comfrut. Peru heeft een vergelijkbare afzetmarkt, maar lagere productiekosten. De Argentine Blueberry Committee heeft een tegengestelde verklaring afgegeven.

De Argentine Blueberry Committee benadrukt dat ondanks de geleidelijke groei in de diepvriessector van afgelopen tien jaar de hoeveelheden de neiging hebben sterk te fluctueren afhankelijk van de prijzen voor verse bessen.
 
"Net als bij andere fruitbedrijven zijn de hoeveelheden van individueel ingevroren bessen afhankelijk van de prijs. Zo produceerde Argentinië in 2006 1.320 ton individueel ingevroren bessen in 2006, 2.047 ton in 2007 en daalde dit terug naar 1.418 ton in 2009." 

Argentinië exporteert al meer dan 20 jaar bessen. Vorig jaar heeft het twee derde aan de Verenigde Staten geleverd, die de overgebleven bessen naar Europa verzonden. 

De Argentine Blueberry Committee liet ook weten het niet eens te zijn met Comfrut wat betreft de suggestie dat veel Argentijnse telers bessen zullen herplanten om zich meer te concentreren op de bevroren export en gemechaniseerde export, omdat de winstmarges voor verse bessen minder goed zijn.

"Het zou stom zijn om te denken dat zo'n sterke productie automatisch verandert. Argentinië heeft laten zien dat het land weet wat goed is om te doen. Met al meer dan twee decennia ervaring is er een groot vertrouwen onder kopers en zijn de hoeveelheden stabiel. Daarnaast is het aandeel van verse bessen in vergelijking met bevroren bessen goed gebleven. Enkel in 2011 was er een sterke toename zichtbaar toen de prijzen voor bevroren bessen een recordhoogte bereikte met US $ 2,99 (€ 2,36) per kilogram. "


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven