Marokko sluit akkoord citrusexport

EU verdacht van export Rusland via Oekraine

Rusland breidt de sancties uit. Na verdenkingen van Europese re-export via Oekraïne sluit Rusland de grenzen. Kiev reageerde niet op het Russische verzoek om de gestegen exportvolumes te verklaren, waarna de grenzen sloten. De boycot geldt ook voor re-export. Ook de sancties tegen Europa zijn uitgebreid, maar hebben alleen betrekking op de vleesindustrie. Daarnaast mogen staatsbedrijven alleen auto's en zware machines van Russische producenten kopen. Om de Marokkaanse zorgen over de export van citrus weg te nemen overleggen verschillende partijen al sinds juli over maatregelen. Vorig jaar was dramatisch door een verzadigde Russische markt, nu moet regulering dit voorkomen.

Rusland breidt sancties uit
De sancties op vleesproducten en slachtafval wordt uitgebreid, volgens Rusland zijn er de laatste tijd verschillende keren schadelijke stoffen ontdekt in de vleesproducten uit de EU. Daarom gaan de grenzen ook voor deze producten dicht. Daarnaast legt Rusland staatsbedrijven restricties op. De bedrijven mogen geen auto's en zware machines importeren. Daarmee wil Rusland de binnenlandse industrie stimuleren.

Rusland boycot Oekraïne
Vanaf vandaag sluit Rusland de grenzen voor groenten en fruit uit Oekraïne. De sancties hingen al even in de lucht. Moskou verdenkt de EU van het omzeilen van de boycot via Oekraïne, daarom werd Kiev om opheldering gevraagd over de toegenomen exportvolumes. Moskou zegt geen reactie uit Kiev te hebben gekregen. Daarom sluit Rusland de grenzen voor Oekraïense producten en doorvoer. Rusland zegt door de boycot de verspreiding van ziektes te voorkomen, maar geeft tevens aan dat de sancties van kracht blijven tot Oekraïne alle producten voorziet van een land-van-herkomstlabel.

Prijzen Oekraïne stijgen 2%
Volgens de statistieken zijn consumenten in Oekraïne vorige week 2% duurder uit met boodschappen. Een week eerder daalde de prijzen nog met 3,8%. Volgens lokale specialisten worden de prijsschommelingen veroorzaakt door de wisseling in de productieseizoenen, wat een onstabiele markt oplevert. Het einde van het kasgroenteseizoen valt samen met een prijsverandering voor de importgroenten. Op exportgebied stijgen de volumes ook, met name van uien.

Russische supermarkten positief
Uit een onderzoek van IGD Retail Analysis blijkt dat de Russische supermarkten geen grote problemen verwachten. De retailers blijven positief en zien nieuwe kansen voor landen die niet onder de boycot vallen. Wel verwachten de supermarkten dat de groei van het aantal filialen in 2015 zal afremmen.

Marokko's afspraken met Rusland over citrusexport
Rusland is goed voor 60% van de Marokkaanse clementine-export. In de afgelopen tien jaar (exclusief 2013/14) kwam het volume gemiddeld uit op 120.000 ton. Vorig jaar steeg het volume met 52%, met dramatische gevolgen voor de Marokkaanse sector. Daarom zijn sinds juli verschillende betrokken partijen van beide landen in overleg om een oplossing te vinden. Er is overeenstemming bereikt op een aantal punten: ten eerste moet de export per week gereguleerd worden, waardoor het volume past in de capaciteit van de markt. Het citrus wordt dagelijks verscheept in plaats van wekelijks. Ten slotte komt alleen klasse 1 product in aanmerking voor de export.

Relatie Zuid-Amerika Rusland verstevigt
Rusland werkt aan de relatie met landen in Zuid-Amerika. Tot ongenoegen van de EU keek Moskou na het instellen van de boycot naar Zuid-Amerika. Directe handelsrelaties zouden opgezet worden. Hoewel de totale handel tussen Rusland en Latijns-Amerika uitkomt rond de 16 miljard dollar, minder dan de handel in het eerste kwartaal van 2013 tussen Duitsland en Rusland, is dit bedrag in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Een groot deel van de relatie bestaat uit handel in niet-AGF, met name in de energiesector worden veel projecten gezamenlijk opgezet. Ook op politiek niveau worden de banden met deze landen aangehaald.

Poetin ruilt technologie tegen voedsel
Tijdens een bezoek aan Belgrado, Servië, liet Poetin weten de import van voedsel uit Servië te willen verdrievoudigen naar een waarde van een half miljard euro. In ruil wil Rusland de Serviërs helpen bij de modernisering van de chemische industrie.

Kassencomplex Novgorod verhoogt productie
Volgens de regionale autoriteiten verhoogt het kassencomplex LLC Novgorod Greenhouse de productie naar 40 ton per dag. Een derde van de groenten wordt aan de lokale markt geleverd, de rest is bestemd voor andere regio's. Dit jaar, tot 16 oktober, zou al 1800MT kasgroenten in het complex geteeld zijn. Vorig jaar werd 2700 MT komkommers in de kas geteeld.

Oogst regio Moskou valt hoger uit
De regio Moskou maakte de oogstcijfers van dit seizoen bekend. De aardappeloogst kwam uit op 878.000 MT, voor groenten was dit 644.000 MT. Het volume aardappelen is ten opzichte van vorig jaar met 27% gestegen, het volume groente ligt 24% hoger.

Azerbeidzjan export groeit, import daalt
Tussen januari en augustus is de export van groenten uit Azerbeidzjan met 34% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In cijfers komt dit neer op 168 miljoen dollar nu tegenover 125 miljoen dollar in 2013. De export van groenten en fruit is een klein deel van de totale Azerbeidzjaanse export, het aandeel AGF schommelt rond de 1%.
De import van groenten en fruit daalde met 18% in dezelfde periode naar bijna 18 miljoen dollar tegen bijna 22 miljoen dollar een jaar eerder. Het AGF aandeel in de import schommelt rond de 0,3%.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven