Tegenstrijdige adviezen en kort geding over fusie Chiquita Fyffes

De overname of fusie van Chiquita blijft onderwerp van discussie. Adviesbureau voor aandeelhouders Institutional Shareholder Services (ISS) gaf eerder een negatief advies, maar herziet dit standpunt. Adviesbureau Glass Lewis gaf juist een negatief advies uit. En een aandeelhouder zou een kort geding aangespannen hebben over de herziene fusieplannen. Op 24 oktober stemmen aandeelhouders over de fusieplannen.

Toch positief advies
In eerste instantie gaf ISS een negatief advies uit over de fusieplannen van Chiquita en Fyffes, een cash overname zou beter zijn. Nu maakt het adviesbureau een draai en beveelt de fusie aan. ISS adviseert het overnamebod van Cutrale-Safra te negeren.

De herziening komt nadat Chiquita en Fyffes de voorwaarden van de fusie hebben aangepast en het eindbod van Cutrale-Safra op 14 dollar per aandeel staat. Volgens ISS biedt dit bod onvoldoende compensatie voor Chiquita-aandeelhouders om de mogelijke positieve effecten van een fusie te negeren. ISS concludeert dat Chiquita in het belang van de aandeelhouders handelt door de fusieplannen door te zetten.

Negatief advies
Glass Lewis, een adviesbureau met dezelfde functie als ISS, gaf juist een negatief stemadvies uit. Volgens dit bureau zijn de fusieplannen ondoorzichtig over de financiële voordelen van een fusie. Aandeelhouders zouden tegen de fusie moeten stemmen, aldus Glass Lewis.

Kort geding
Waar Chiquita goedkeuring krijgt van ISS, wordt de multinational voor de rechter gedaagd door een aandeelhouder, dat maakte Shareholders Foundation bekend. De aandeelhouder vindt dat de waarde van een aandeel Chiquita in de plannen met 11,89 dollar te laag is. Daarnaast is de vergoeding die Fyffes krijgt als de fusie niet doorgaat te hoog. De 3,5% van de waarde is een manier om van Fyffes om het voor Chiquita minder aantrekkelijk te maken met een andere partij in zee te gaan, aldus de aanklacht.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.