Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kale pays the bill"

Eastern Carolina Organics ziet vraag naar zoete aardappelen toenemen

Tholen - Het Amerikaanse bedrijf ECO staat naast de verwijzing naar 'organic' voor Eastern Carolina Organics. Het bedrijf levert biologische aardappelen en groenten en fruit van teeltbedrijven direct aan retailers en restaurants. Afnemers zijn onder meer Whole Foods en Albert''s Organic. Tachtig procent van de verkoop gaat direct terug naar de telers. "Door bundeling van meerdere oogsten zijn we in staat om aan de groeiende vraag van kwalitatief hoogwaardige, seizoensgebonden AGF het hele jaar te voldoen. Onze afnemers waarderen het familiebedrijf achter het product", vertelt CEO Sandi Kronick.
 

Kristi Hocutt van Triple J Produce en Sandi Kronick van ECO. Triple J Produce is aangesloten bij ECO. Het bedrijf teelt 400 ha conventionele zoete aardappelen en 40 ha biologisch. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland zijn belangrijke bestemmingen.
 
"We zijn in 2004 gestart als een project van de Carolina Farm Stewardship Association (CFSA). Het doel is om de biologische telers te ondersteunen en het aanbod biologische, lokale producten te stimuleren. Vandaag de dag werkt ECO samen met een honderdtal telers, met een areaal variƫrend van 8 tot 120 ha. Ook conventionele telers worden geholpen met de overgang naar de biologische teelt", vertelt Sandi.


 
Niet in onderhandeling
Ze noemt ECO een a-typisch AGF-bedrijf. "We zijn geen traditionele coƶperatie. Zowel de telers als de staf zijn eigenaar van het bedrijf en als telers mede-eigenaar willen worden, kunnen ze dat aangeven. De telers krijgen voorafgaand aan het seizoen hun geld uitbetaald - dan hebben ze tenslotte het meeste kapitaal nodig - en gaan dan wekelijks hun verplichting aan om de biologische groenten te leveren. "Als een retailer een bepaalde prijs niet wi betalen, dan gaan wij niet in onderhandeling, maar gaan we terug naar onze telers".


 
"Kale pays the bill"
Afgelopen jaar realiseerde ECO een omzet van 3,8 miljoen dollar. In het eerste jaar was dat nog maar 200.000 dollar. Zoete aardappelen van het ras Covington zijn met een aandeel van 15-20% het grootste product van het bedrijf, maar de grootste winst werd afgelopen jaar geboekt met boerenkool, dankzij de hype van dit product in de VS. "Dit jaar zeiden we als grap tegen elkaar: Kale pays the bill", lacht Sandi Kronick. In volume doen ook de blauwe bessen en kasgroenten het goed. Voor de komende jaren verwacht ECO een verdere groei in kasgroenten te realiseren.




 
Voor meer informatie:
Sandi Kronick
Eastern Carolina Organics
2210 East Paettigrew ST - Durham
NC 27703