Etrog citroen: goede business voor Israelische telers

Het ministerie van landbouw heeft besloten de citroeninvoer naar Israel verder open te stellen. In 2013 werden 1.500 citroenen uit Marokko in Israel ingevoerd. In 2014 is dit aantal gegroeid naar 4.000 citroenen uit Italië en Marokko. 

De Joden gebruiken de Etrog citroenen met een mystieke waas omgeven bij het Loofhuttenfeest. De citroen blijft de verbeelding prikkelen van de feestgangers en van de Joden wereldwijd op zoek naar "de mooiste citroen."

De Etrog is niet eetbaar na de pluk van de boom. Het fruit is een essentieel deel van de traditie. Tijdens het Loofhuttenfeest nemen Joden in de soekah, de loofhut 4 planten mee: een Etrog, een varenblad van een dadelpalm en mirte- en wilgentakken. Ze spreken de zegen uit over de 4 planten en zwaaien ze in verschillende richtingen. Elke plant vertegenwoordigt een ander aspect van het Joodse volk.

Teler Kirshenbaum: "Er is heftige concurrentie" onder telers in Israel. Nu leggen de telers al hun verschillen opzij en maken ze één vuist om te protesteren tegen de import. " In Marokko is het aanzienlijk goedkoper."

Kirshenbaum zegt jaarlijks tienduizenden Etrogs te verkopen, geteeld op een terrein van 7 ha in het dorp Yashresh in centraal Israel. De helft van de oogst wordt verkocht in Israel. De andere helft is bestemd voor uitvoer naar Joodse gemeenschappen overal ter wereld. Rond de 80% van de uitgevoerde citroenen gaat naar de VS.

Amerikaanse citroenklanten stellen verschillende eisen. De ultra-orthodoxe gemeenschap wil enkel "kosjere" Etrogs: groen, volmaakt. Andere Joden daarentegen willen liever grote, oranje citroenen en ze beschouwen de aankoop van een citroen uit het Heilig Land als een nostalgische en Zionistische handeling. 

Zoals de meeste grote fruittelers beperkt Kirshenbaum zijn productie niet tot Etrogs en teelt hij ook andere soorten vruchten, bijvoorbeeld mandarijnen. Het zijn echter de Etrogs die tijdens het seizoen van het Loofhuttenfeest hem voorzien van een inkomen voor praktisch een heel jaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven