60% gaat naar Polen, België grootste cocnurrent

Latere start Turks preiseizoen

Een gebrek aan regen in het begin van het teeltseizoen zal waarschijnlijk zorgen voor een vertraging in de Turkse preioogst. Hoewel het seizoen later begint, wordt verwacht dat de hoeveelheid niet verandert. Ook de duur van de oogst blijft hetzelfde als de vorige seizoenen.

"We zullen waarschijnlijk beginnen te oogsten in december, omdat we nu net wat regen krijgen", zei Yunus Severoglu van Mandalin. "We gaan door tot april, dus er zal nog tot laat prei beschikbaar zijn." De productie van Mandalin vindt plaats in het zuidoostelijke deel van Turkije. Yunus verwacht een oogst van 2.000 ton, net als in de voorgaande jaren. 


De latere start van het seizoen kan zelfs gunstig zijn voor telers. Het koude weer zorgt er namelijk voor dat de prei er beter uitziet en meer weegt. Vooral de lange groene prei zal profiteren van dit weer. Naast de Bursa prei is dit het enige ras dat in Turkije wordt geoogst. De Belgische prei is van een ander ras, waar de meeste Europeanen de voorkeur aan geven. Hierdoor moet Turkije in prijs concurreren met België. Maar als er veel sneeuw gaat vallen in België, kunnen Turkse telers een deel van de Europese markt overnemen. 

"Het grootste deel van onze export gaat naar Europa, waarvan ongeveer 60 procent naar Polen," zei Yunus. "De concurrentie komt meestal uit België en met weinig sneeuw kunnen we niet concurreren. Met voldoende sneeuw lukt dat wel." De overige 40 procent van Mandalin's productie wordt gelijk verdeeld tussen Italië en Oostenrijk. Dit jaar zullen ze ook meer aan Rusland leveren ondanks de twijfels die er zijn over een veilige betaling door Rusland achteraf. 
 
"Russen kunnen nergens anders heen, vanwege het verbod op Europese goederen. Nu komen ze naar Turkije en bieden ze geld op voorhand," zei Yunus. "Normaal gesproken verkoop ik niet aan Rusland, maar wel als er van te voren wordt betaald. "
 
Contactgegevens: 
Yunus Severoglu
Mandalin – Turkey
yunus@mandalinziraat.com
www.mandalinziraat.com
tel. 0090 324 646 36 43
mob. 0090 532 435 25 75

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.