fotoreportage Stella Maris

Veranderend arbeidsrecht centraal op bijeenkomst Goodmorning

Tholen - Sneller een vast contract, geen proeftijd in korte contracten, uitbreiding van de periode in fase B in de ABU cao. Het is duidelijk: er verandert de komende jaren heel wat door de nieuwe wet Werk en Zekerheid. Deze veranderingen werden gisteren besproken op een bijeenkomst van uitzendbureau Goodmorning. Naast veranderende regels stonden ook veranderende ondernemingen centraal. Justin Goetzee, directeur van NAC, vertelt hoe hij zijn personeel na een reorganisatie opnieuw vertrouwen wil geven.

Bekijk de fotoreportage hier.


Een drukte van belang gisteren in Stella Maris,het voormalige klooster in Steenbergen dat door uitzendbureau Goodmorning is omgebouwd tot woonruimte voor 400 arbeidsmigranten. Niet alleen wordt Stella Maris momenteel voor bijna 100% bewoond, daarnaast kwamen ook diverse ondernemers uit de AGF-sector op het complex langs voor een rondleiding en een bijeenkomst over veranderingen in het arbeidsrecht. Per 1 januari 2015 verandert het arbeidsrecht. De wet Werk en Zekerheid gaat per 1 januari 2015 gefaseerd in en is bedoeld om onder andere het ontslagrecht eerlijker, sneller en goedkoper te maken, de balans tussen vaste en flexibele dienstverbanden te versterken en meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen. Maar wat betekent dat in de praktijk? Christian Koelen, bedrijfsjurist bij Goodmorning, vertelde hier gisteren op een bijeenkomst in Stella Maris meer over. Zo verandert het opzeggen van een contract voor een bepaalde tijd langer dan zes maanden. Als niet minimaal een maand van te voren duidelijk is dat het contract wordt opgezegd of verlengd, moet een werkgever een maandsalaris betalen. "Twee maanden van te voren nadenken of je een contract wilt verlengen dus", adviseert Koelen. Ook de vaststellingsovereenkomst verandert. Dit 'ontslag met wederzijds goedvinden' blijft mogelijk, maar een werknemer kan deze overeenkomst binnen veertien dagen zonder opgaaf van reden herroepen. Als een werknemer hier in de overeenkomst niet op wijst, is de termijn hiervoor zelfs drie weken.Ook belangrijk zijn de nieuwe regels over de ketenbepaling en het verbreken van een arbeidsketen. Voorheen kon een werknemer maximaal drie contracten voor bepaalde tijd krijgen in een periode van maximaal drie jaar. Dat wordt per 1 januari maximaal drie contracten in twee jaar. De arbeidsketen wordt nu doorbroken als er een pauze van minimaal drie maanden tussen de contracten zit. In de cao glastuinbouw is die periode zelfs verkort naar 31 dagen. Die periode wordt verlengd naar zes maanden. Deze verlengde periode om de keten te doorbreken geldt ook voor de ABU cao. Momenteel wordt er gewerkt met drie fases. Fase A blijft ongewijzigd en duurt 78 weken, fase B wijzigt naar vier jaar en maximaal zes contracten. Daardoor biedt de uitzend-cao 5,5 jaar flexibiliteit in plaats van twee jaar bij reguliere werknemers.

Na de statische regelgeving was het tijd voor de andere kant van verandering op het gebied van P&O. Justin Goetzee, algemeen directeur van NAC Breda, vertelt hoe hij omgaat met personeel in een veranderende onderneming. "Een beladen onderwerp, als je net je trainer op non-actief hebt gezet", erkende Goetzee direct, waarna hij een openhartig verhaal afstak over de reorganisatie die NAC doormaakte voor hij er aan de slag ging en hoe hij sindsdien probeert de rust terug te krijgen in de organisatie. Door direct aan te geven dat er de komende jaren geen reorganisatie en geen ontslagen op de planning staan, heeft Goetzee dat willen hervormen. "Ik geloof in een open cultuur en duidelijke communicatie." Het is niet het enige waar hij tegenaan loopt. "Na een reorganisatie is de vermeende werkdruk hoog. Mensen hebben het idee dat ze meer moeten doen met minder werken. Dat wil ik niet bagatelliseren, maar je moet wel van het stigma af. Het gaat erom tijd beter te benutten, prioriteiten te stellen." Zelf moet de directeur dat ook leren. "Ik ben slecht in staat om nee te zeggen – ik wil gewaardeerd worden. Maar nu heb ik gemerkt dat er ook begrip en waardering is voor een keer nee zeggen, als je maar uitlegt waarom."Voor de komende periode staat het nieuwe beleidsplan op de agenda en daarin komt ook meer aandacht voor P&O. Goetzee benadrukt het belang van structuur in het P&O-beleid. "Dat betekent niet dat je continu met excellsheets moet zwaaien – maar het is wel een middel", aldus Goetzee. "Je kunt niet alleen oordelen op onderbuikgevoel en dat is ook niet hoe je vertrouwen opbouwt naar het personeel. Je hebt een houvast nodig voor een beoordeling." Aan de andere kant vertelde Goetzee ook hoe belangrijk het is mensen te durven laten gaan. "NAC is een best platte organisatie, met weinig doorgroeimogelijkheden. Als mensen aan hun plafond zitten, moet je ze ook durven laten gaan. In de voetbal is dat heel normaal – na twee jaar vertrekken spelers weer – maar als het om personeel gaat, zijn werkgevers daar vaak bang voor. Ik geloof dat er wel weer iemand met soortgelijk talent voor terugkomt."De bijeenkomst vond plaats in Stella Maris, het voormalige klooster in Steenbergen dat is omgebouwd tot woonruimte voor 400 arbeidsmigranten. Het complex is uitgerust met een fitness- en ontspanningsruimte, een vis-vijver en wandelpaden en een bar/restaurant. In de weekenden worden er disco's georganiseerd. In Stella Maris zijn zes- en tweepersoonskamers. Doel van Goodmorning is om de locatie 100% bezet te laten zijn. Dat gebeurt ook door kamers te verhuren aan externe bedrijven.

Bekijk de fotoreportage hier.


Voor meer informatie:
Goodmorning
John van der List
Tel: 088-5008855
john@goodmorning.eu
www.goodmorning.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.