Rusland stopt cashewnoten om ontbreken palletlabel

Medvedev wil investeren in eigen zaad- en pootgoedhandel

Rusland stopte een partij Vietnamese cashewnoten die via Estland Rusland binnenkwamen. Land van herkomst stond deze keer niet ter discussie. Wel ontbrak er een label op de pallets. Na een grondige inspectie van de pallets mocht de partij noten uiteindelijk Rusland in. Russische telersorganisaties verwachten dat de prijzen voor appelen fors zullen stijgen. De binnenlandse teelt is veel minder dan de consumptie en de opslagfaciliteiten zijn onvoldoende. Premier Medvedev kondigde aan dat er meer energie gestoken gaat worden in de Russische veredelings- en zaadbedrijven. Daarmee wil Rusland ook voor zaden en pootgoed zelfvoorzienend worden.

Cashewnoten gestopt vanwege ontbreken palletlabel
De Russische fytosanitaire inspectie heeft een partij cashewnoten tegengehouden. Dat gebeurde in Tver en Pskov op de grens met Estland. De noten uit Vietnam werden via Estland in Rusland geïmporteerd. Deze keer was het niet het land van herkomst dan de inspectie deed besluiten de partij te stoppen, maar het ontbreken van een label op de pallets. Voor import is op de pallets een label vereist dat aangeeft dat de pallet gedesinfecteerd is en geen houtziekten bevat. Na een grondige inspectie konden de noten toch Rusland binnen.

Appelprijzen gaan stijgen
De Association of Russian Gardeners denkt dat de prijzen voor appelen zullen stijgen. Hun raming komt ui op 60 roebel (1,20 euro) per kilo. Volgens de voorzitter van de vereniging is de voorraad appelen ontoereikend om het hele seizoen aan de vraag te kunnen voldoen. Vanaf begin 2015 wordt een tekort aan appelen verwacht. Ook de opslagfaciliteiten zijn onvoldoende, wat de productie afremt. Volgens de organisatie ligt de totale appelconsumptie op 2 miljoen ton per jaar, terwijl de binnenlandse productie uitkomt op 500-600.000 MT. Doorgaans was de binnenlandse teelt tot december op de markt, waarna de appelen geïmporteerd werden; voornamelijk uit Polen en Moldavië.

Medvedev wil eigen veredeling
De Russische premier Medvedev wil dat Rusland minder afhankelijk wordt van de import van zaden en pootgoed. Dit is een van de agendapunten tijdens een bijeenkomst over de prestaties van de landbouw dit seizoen. "Extra aandacht is nodig om onze afhankelijkheid van de import van zaden te verminderen," zei Medvedev. Ook kondigde de premier aan extra subsidies beschikbaar te stellen voor Russische veredelingsbedrijven.

Groei landbouw vlakt af
Specialisten van het Russische Ministerie van Landbouw verwachten dat de productiegroei in de sector dit jaar zal afvlakken. Dat meldde het ministerie bij de opening van de 'Zolataya Osen', een beurs voor de agrarische sector. Volgens de verwachtingen komt de groei uit tussen de 2-3% voor 2014. Vorig jaar groeide de productie met 5,8%.

Udmurtia breidt areaal uit
Deelrepubliek Udmurtia, midden-Rusland, investeert in de tuinbouwsector. De regio wil appelen, bessen en ander fruit op commerciële schaal gaan telen bij bestaande telers. Een teler kreeg al 5 hectare toegewezen voor een appelboomgaard. In de komende jaren moet het areaal en het aantal geteelde soorten groeien. Daarnaast hoopt de regionale regering contracten te kunnen sluiten, zodat de telers gegarandeerd kunnen verkopen.

Export Bulgarije daalt
In augustus is de export van Bulgarije gedaald met ongeveer 33%. Gedeeltelijk is dat te verklaren door de gesloten Russische grens, maar de export naar andere landen daalde met eenzelfde percentage. In totaal exporteerde het Oost-Europese land in augustus 4,7 miljoen lev (2,4 miljoen euro), een jaar eerder was dat nog 5,9 miljoen lev (3 miljoen euro). De belangrijkste oorzaak voor de dalende export is de regenachtige zomer, waardoor de volumes tegenvielen.
Statistieken over de eerste acht maanden van dit jaar tonen dat de export al langer daalt. De Bulgaarse export daalde met 3,4% ten opzichte van vorig jaar.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.